MAF/IAC = confusion - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-22-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: radcliff ky
Posts: 4
MAF/IAC = confusion

Well, today i decided to clean my IAC on my 99 ford ranger 4.0. Seemed pretty cut an dry,do this dont do that blah blah..after cleaning it and reinstalling it the problem with my rough idle got worse.So, this time i took the MAF apart cleaned it and a bit of change for the better.
I just dont see why it would cuase the problem to get worse,unplugged the MAF while running and it idles back up but still doesnt run right. Some misfiriing and hesitation have surfaced as well. Just want to make sure i get the right part, I cant afford both right atm,so if anyone has a clue besides a vacuum leak would be alot of help..thx
Reply With Quote
  #2  
Old 03-22-2013
FULLSCALE's Avatar
Level III Supporter

iTrader: (12)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Clinton, Ontario
Posts: 8,181
It sounds odd that it got worse after cleaning the IAC. What kind of cleaner did you use, and did you use a new gasket when you reinstalled it?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-23-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: radcliff ky
Posts: 4
CRC Mass Air Flow Cleaner and carb cleaner for the IAC..Tthe gasket was one of those crappy thin o-ring ones. Today im gonna do it all over again, see if i have any luck.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-23-2013
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
make sure you hold the IAC with the round motor facing upward. if it is downward, the motor can fill with the cleaner
Reply With Quote
  #5  
Old 03-25-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: radcliff ky
Posts: 4
well turns out there was a crack in my gasket on the IAC..you cant just go get one..its a special order so waiting 7-10 days to get one. I just bought some RTV to see if i could seal it up with that. Not to sure on the dry time so im gonna give it 3-4 hours then try it, but its cold out and it might not harden like its supposed to....nothing like an 8$ part that leaves your truck useless. I also did make sure that the little motor was up when i cleaned it. I hope this works and thx for the help!
Reply With Quote
  #6  
Old 03-25-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: radcliff ky
Posts: 4
UGH! I managed to break a bolt off while tryin to snug the IAC up....looking for a nice cliff to roll my truck off..looks like ill be spending my time at the junkyard.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Winch Wiring Confusion outdoorsman General Technical & Electrical 9 12-25-2008 08:31 AM
01 2WD XLT suspension confusion... shouldn't I have torsion bars? JayBell Suspension Tech 3 12-15-2007 10:33 PM
Torsion bar code confusion Chucks05EDGE Suspension Tech 8 03-11-2006 05:04 PM
Confusion about lift I bought jbjustin33415 Suspension Tech 9 01-10-2006 12:24 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:35 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.