my truck is retarded... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-08-2009
Stryker's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bakersfield, CA
Posts: 412
my truck is retarded...

ok so recently my truck has been acting wierd. wenever i start it, it shoots up to about 3000 rpm then settles right down to about 1000 at idle. i didnt really worry about it cuz its been running fine otherwise. but tonite, it didnt settle. it wouldnt go any lower than 3000rpm! and it was wierd cuz i didnt even have to give it gas and i would accelerate. all i had to do was let out the clutch and it would go. any clue as to wut the hell is wrong with my truck? its like my throttle is stuck open or something...
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2009
yvillanz98's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: youngsville, pa
Posts: 33
sounds like a sensor! i had the same problem
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2009
cchsbuzz19's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Canton, Ohio
Posts: 2,417
well I'm not to sure but maybe either your pedal is sticking a little bit or the throttle linkage is sticking a little bit might need some wd40.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-08-2009
My91Ranger's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Roseville, Michigan
Posts: 2,252
Sounds like your IAC valve sticking. Try unplugging it while the RPM's are hanging and see if it changes. That or pull it off and clean it out really good, should help.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2009
kyle12201's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: East Waterboro, ME
Posts: 1,543
Wheres the IAC valve located? just for future reference
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2009
4LO 4.0's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Grovetown, Ga
Posts: 650
Quote:
Originally Posted by kyle12201 View Post
Wheres the IAC valve located? just for future reference
It's the round metal thing on the side of the intake, right passed the throttle body.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2009
Stryker's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bakersfield, CA
Posts: 412
Quote:
Originally Posted by yvillanz98 View Post
sounds like a sensor! i had the same problem
wut kinda sensor?
Reply With Quote
  #8  
Old 02-08-2009
Stryker's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bakersfield, CA
Posts: 412
Quote:
Originally Posted by My91Ranger View Post
Sounds like your IAC valve sticking. Try unplugging it while the RPM's are hanging and see if it changes. That or pull it off and clean it out really good, should help.
i'll check this out a little later... thanks guys
Reply With Quote
  #9  
Old 02-08-2009
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
I too would say to look at the IAC first. If that checks out.. change the temp sensor **that the PCM uses**. (not the one for the guage)

I would have never guessed a temp sensor to cause such a high idle. But it happened to me on a saturn. Stupid car would idle at 2700 rpms (manual tranny)

Rich
Reply With Quote
  #10  
Old 02-08-2009
kyle12201's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: East Waterboro, ME
Posts: 1,543
Quote:
Originally Posted by 4LO 4.0 View Post
It's the round metal thing on the side of the intake, right passed the throttle body.
Nice thank you
Reply With Quote
  #11  
Old 02-08-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
yep - temp sensor. I would try that.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-08-2009
yvillanz98's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: youngsville, pa
Posts: 33
they said it iac thats what was the deal with mine
Reply With Quote
  #13  
Old 02-08-2009
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Is the IAC basically the same thing as a TPS? I know the TPS on my truck was dirty and did the same thing, but after I took it off and cleaned it with Electronics cleaner, it fixed it.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-08-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
could also be a vacuum leak on the intake side. had that issue recently, mine didnt shoot up to 3 grand though.
Reply With Quote
  #15  
Old 02-08-2009
Stryker's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bakersfield, CA
Posts: 412
ok so earlier i unplugged my iac and the rpm still shot up... so i unplugged it and cleaned out the connection. it didnt fix it. i went to work, came home. it was still acting wierd. then just now i went to taco bell and it starts acting completely normal. the thing hasnt started normal in months. wtf? AND a check engine light came on wen it started acting normal... im sooo confused.
Reply With Quote
  #16  
Old 02-09-2009
Stryker's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bakersfield, CA
Posts: 412
i got the code pulled... said it was IAC. just bought one... gonna put it on now. =)
Reply With Quote
  #17  
Old 04-13-2009
Tys 4x4 FTW's Avatar
RF Veteran
iTrader: (8)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 6,575
did that fix it? my friend is having problems on his 98 3.0 manual with the RPM's shooting up like that
Reply With Quote
  #18  
Old 04-15-2009
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Corpus Christi, Tx
Posts: 27
Its your idle air control valve I had the exact same problem with my truck its a really easy fix scarry when it first happens huh
Reply With Quote
  #19  
Old 04-16-2009
jkl2455's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: honolulu, hawaii
Posts: 43
Quote:
Originally Posted by wydopnthrtl View Post
I too would say to look at the IAC first. If that checks out.. change the temp sensor **that the PCM uses**. (not the one for the guage)

I would have never guessed a temp sensor to cause such a high idle. But it happened to me on a saturn. Stupid car would idle at 2700 rpms (manual tranny)

Rich
LOL, you did want cruise control with you Saturn did you not?
Reply With Quote
  #20  
Old 04-16-2009
Tys 4x4 FTW's Avatar
RF Veteran
iTrader: (8)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 6,575
well my buddys truck was doing the same thing, we used some maf cleaner on the maf, and the other sensor thats in the intake tube.. idk what it is. but it fixed it
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electrically retarded...need wiring help Lefty04LevelII General Technical & Electrical 17 05-16-2008 10:13 AM
I might be retarded Cody_288 Suspension Tech 6 09-03-2007 09:01 AM
'insert image' thing is RETARDED and ANNOYING! FMD Ranger-Forums Office 2 02-08-2007 08:33 AM
this sounds retarded ILL BE FAMOUS General Ford Ranger Discussion 44 01-04-2007 07:43 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:32 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.