No spark and no fault code ??? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville N.C.
Posts: 5
No spark and no fault code ???

Like it says, My 99 4.0 auto trans ranger has 165000 on the clock. This morning went out and it will not start, been a daily driver and had no problems. Engine spins over good, but no spark an checking for fault codes brings nothing up. Any ideas...........
Reply With Quote
  #2  
Old 04-26-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
check your coil
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville N.C.
Posts: 5
Is there anywhere on the fourm that goes over checking the coil, I did a search but couldnt find anythinh.............Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 04-27-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Do a spark test. review results
Pull the plug on the coil and see if its getting 12v while starting review results
test for a switching signal on the back of the connector back probe it (ICM switching ON/OFF)

Last edited by 04RangerDave; 04-27-2011 at 07:32 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville N.C.
Posts: 5
its full of gas, I just checked the fuel pressure, its at 60 psi.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-27-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by metalmole View Post
its full of gas, I just checked the fuel pressure, its at 60 psi.
do what i mentioned above
Reply With Quote
  #7  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville N.C.
Posts: 5
I gonna have to get some info on how to check the coil, I would think if its good I should also check the crank pos sensor.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-27-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
i would bet its the coil.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville N.C.
Posts: 5
Just checked the coil pulsing and found its not, checked the crank position sensor and found it was rubbing the gear, adjusted it and the engine fired right up !! thanks
Reply With Quote
  #10  
Old 05-14-2011
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Tampa Fl.
Posts: 23
CHECK TO SEE IF YOUR TACH IS WORKING WHEN CRANKING,CHECK TO SEE IF YOU HAVE INJECTOR PULSE, IF YOU DON'T HAVE THESE THROW A CRANK SENSOR AT IT..
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
08 Ford Ranger 2.3L P0403 Fault Code Best4x4 DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 7 09-04-2008 12:48 PM
code 176 retrieved......HEGO (HO2S) SENSOR FAULT/RICH Jeremy102579 General Technical & Electrical 1 11-12-2006 01:52 PM
Code 543 retrieved....Fuel Pump Secondary Circuit Fault. Jeremy102579 General Technical & Electrical 2 11-10-2006 02:42 PM
Fault code P0401 TheBob 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 08-30-2005 02:07 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.