po171 and 174 codes - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-02-2009
ranger02's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: newark,de
Posts: 44
po171 and 174 codes

what is the cause of these codes lean bank 1 and 2 I hear heard check oil cap mass air flow sensor and check some hoses. Which hoses are they and where are the located? any think else it could be? 02 randger 4.0 liter.
Thanks
Conrad

There is a rubber elbow that connects to a log tube from under the throttle body to rear of engine. Elbow was crack replaced rubber elbow cleared codes and was fixed thanks all.

Last edited by ranger02; 05-21-2009 at 07:22 AM. Reason: update
Reply With Quote
  #2  
Old 05-02-2009
brianjwilson's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hillsboro, Oregon
Posts: 3,650
Could be a ton of things. Generally it's a leak in the intake, somewhere. Start by checking for anything loose on the intake, follow it to the engine looking for any holes, lose hoses, etc. Could be a bad intake manifold gasket, etc.
Just start looking for anything lose or disconnected first.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-02-2009
ranger02's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: newark,de
Posts: 44
Thanks, Brian
Reply With Quote
  #4  
Old 05-02-2009
strakill's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
dpfe sensor, other wise know as the egr flow sensor, thats what my 0174 was. and the 0171 code was because one of the elbows on my pcv hose was broken
Reply With Quote
  #5  
Old 05-03-2009
ranger02's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: newark,de
Posts: 44
Strakill did u replace the egr flow sensor?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-03-2009
strakill's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
Yea. It was like 36 dollars and that took care of the 174 code
Reply With Quote
  #7  
Old 05-06-2009
strakill's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
DO NOT REPLACE ANY PARTS WITH THE EGR SYSTEM I WAS WAY WRONG WRONG WRONG
Reply With Quote
  #8  
Old 05-06-2009
brianjwilson's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hillsboro, Oregon
Posts: 3,650
lol.
It is best not to just go replacing parts unless you have a good reason to suspect that part.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-07-2009
ranger02's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: newark,de
Posts: 44
So any other ideas what it might be?
Reply With Quote
  #10  
Old 05-07-2009
01_ranger_4x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Muskegon, Michigan
Posts: 3,585
vacuum leak!! either from one of the many vacuum hoses or an intake gasket is leaking, like mentioned earlier. i had the exact problem, it was a cracked vacuum hose.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-07-2009
herm59's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Toms River, NJ
Posts: 1,694
Do you have a K&N filter?
Reply With Quote
  #12  
Old 05-07-2009
ranger02's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: newark,de
Posts: 44
no paper filter I check the hoses when it stops raining
Reply With Quote
  #13  
Old 05-07-2009
mcpink's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Out There
Posts: 443
I'm with 01_ranger_4x4 on this one. Had the same codes about a year ago, and one of my vacuum lines was cracked. Replaced the line, cleared the codes, and they haven't appeared since.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-07-2009
strakill's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
It's a vacum leak. Check all your hoses for cracks.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-08-2009
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
a dirty maf sencer will cause them codes
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 4wd 3.0 getting the dreaded po171 po174 codes. jerseyman32 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 02-12-2015 06:33 PM
Fix for Check Engine light codes: p0401, po171 and po174 TheBearJeweler General Ford Ranger Discussion 66 02-05-2013 09:54 AM
OBD Codes PO171 & PO174 Runarenis General Technical & Electrical 13 07-13-2011 09:13 PM
codes 171 and 174... 2k2b4k 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 02-10-2011 11:02 PM
Fault codes PO171 PO174 dochawken 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 09-16-2010 05:09 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:23 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.