Ranger not starting - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-07-2009
CapeFear562's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Broadway, NC
Posts: 50
Ranger not starting

Went to start my truck this morning, and nothing happened. All lights, gauges, and anything electrical worked. Voltage at at battery was 12.8. Didn't even hear clicking from the solenoid. It acts the same way as when you try to start the truck without the clutch pushed in. Based on that, the neutral safety switch could be bad, but how do you check the switch? If not the NSS, what else could be the culprit? Thank in advance for the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2009
TexasRanger's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: austin, TX
Posts: 1,252
check the battery connections. ive had mine corrode and do that exact same thing, with electrics working but no action from the starter. probably not it but worth checking
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-2009
mlw20lu's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
X100!!! ^
Reply With Quote
  #4  
Old 10-07-2009
CapeFear562's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Broadway, NC
Posts: 50
Battery terminals were good, even cleaned and tried again to no avail. Thanks though.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2009
TexasRanger's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: austin, TX
Posts: 1,252
looks like its time for a bump start. dont know what to tell you except my last ranger (manual tranny) did that exact thing and the starter just failed
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2009
Ace's Avatar
Ace Ace is offline
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Central, Illinois
Posts: 3,448
mine did this then it fixed its self after about 2 hours lol i still to this day don't know what happened

i even tried to jump start it and nothing
Reply With Quote
  #7  
Old 10-07-2009
04blackedge's Avatar
RF Veteran
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Try it with another battery
Reply With Quote
  #8  
Old 10-07-2009
littlered's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lewistown, Mo
Posts: 1,542
Test the load strength of the battery, check the connections on the starter too maybe one worked lose. oh and maybe get the starter checked just to be sure.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-07-2009
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
yeah try to roll start it, if that doesnt work then try having the starter tested it might just be that. and as for the NSS i dont know how to test that.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-07-2009
CapeFear562's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Broadway, NC
Posts: 50
thanks everyone, well, i think it is the starter actually, because i got under the truck and hit the starter a couple times. Truck started right up, and is working fine for the time being. Already sitting at the shop to get a new starter in the morning. It was just weird I thought that the starter went out without any noise at all, not even a clicking.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-07-2009
rangerboy101's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Winchester, Va
Posts: 8,187
Nope whenever the starter goes out it'll make the clicking noise. Atleast it's what it did when mine and my mom's went out.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-07-2009
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Quote:
Originally Posted by rangerboy101 View Post
Nope whenever the starter goes out it'll make the clicking noise. Atleast it's what it did when mine and my mom's went out.
Therefore it must always happen to everyone? I think not.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-07-2009
rudy2k7's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Killen, AL
Posts: 50
Security System?
Reply With Quote
  #14  
Old 10-07-2009
rangerboy101's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Winchester, Va
Posts: 8,187
Quote:
Originally Posted by rolsmojave3 View Post
Therefore it must always happen to everyone? I think not.
Didn't really mean to make it sound like that. But from what I've experienced, when the starter goes out you get the clicking. But I know that that doesn't happen to EVERYBODY.
Reply With Quote
  #15  
Old 10-09-2009
CapeFear562's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Broadway, NC
Posts: 50
Normally whenever a starter goes out on me, the solenoid normally clicks and kinda starts acting sluggish before hand. This time no warning or clicking, but a new starter seems to have fixed it.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-18-2009
cucukid124's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: lebanon township, NJ
Posts: 390
same thing i had to do go and hit the started soliniod aand have some one start the trcuk and im replacing the starter this week, same problem
Reply With Quote
  #17  
Old 10-19-2009
CapeFear562's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Broadway, NC
Posts: 50
i haven't had any problems since I changed my starter, everything is working great now (other than a wobble in the front end, but thats a different problem). hopefully a new starter will solve your problem.
Reply With Quote
  #18  
Old 10-19-2009
cucukid124's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: lebanon township, NJ
Posts: 390
let hope becasue i have tp put it in by the end of this week :)
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1992 Ford Ranger not starting fmitchelltx SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 15 05-23-2015 05:26 PM
need help with ranger not starting ric812 General Technical & Electrical 6 03-22-2015 05:26 PM
ranger not starting-intermitent kfc ranger General Technical & Electrical 4 09-01-2010 02:12 AM
horrible starting, revs up after starting. smokindmax SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 09-01-2009 11:33 AM
Ranger not starting, only clicking. Possible flooding. HELP!!!!!! Prerunner-Ranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 79 01-09-2009 01:39 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:53 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.