Something is Wrong!!! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-04-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
Something is Wrong!!!

Everytime I start my truck it revs to about 3k on it's own. After a few minute or so it'll die down and choke and then run normal. If I try to drive it it will speed up on it's own (to about 20-25mph). Today we put seafoam and throttle body cleaner on it hoping that would help. It runs better but it still has the starting problem. Any ideas on what this problem could be??

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2007
shadow905's Avatar
Member
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
i think its the owner
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2007
bwester04's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Round Rock, Tx
Posts: 2,641
sounds like a sticky throttle body..
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
but we cleaned it all today with throttle body cleaner... how else would i fix this??
Reply With Quote
  #5  
Old 03-04-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
did u clean you Idle air control sensor also that could cause the high idle and being a roufgh idle. prob also clean the Mass air flow sensor wile ur at it also. never hurts unless u brake it.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-04-2007
JoshK's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Hwo cold is it out there?
Reply With Quote
  #7  
Old 03-04-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
cold?? haha it's texas around 70... Where is the idle air controller?
Reply With Quote
  #8  
Old 03-04-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by sem1845
Everytime I start my truck it revs to about 3k on it's own. After a few minute or so it'll die down and choke and then run normal. If I try to drive it it will speed up on it's own (to about 20-25mph). Today we put seafoam and throttle body cleaner on it hoping that would help. It runs better but it still has the starting problem. Any ideas on what this problem could be??

Thanks

idk about the speeding up on its own.. haha i would have to agree on its owner


butttt, about the truck idling high.. i have the same problem but slightly different
i know for my 99, maybe your 00 theres a TSB out about that, it requires the CPU gets flashed i believe, i have the print out in my truck
Reply With Quote
  #9  
Old 03-04-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by MonsterGuy
prob also clean the Mass air flow sensor .


that too, throttle position sensor, PCV valve can cause funky things to happen..
Reply With Quote
  #10  
Old 03-04-2007
JoshK's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Sure it isn't normal? How long does it do it? Its been around 30 degrees here but Everytime I start my truck it goes to about 2,800 for a couple seconds then down to 2k for maybe 5 secs then under 1,500k
Reply With Quote
  #11  
Old 03-04-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
no it's goes up to about 3k then stays there for about 2-3 mins then calms down and chokes then runs normal... anyone got a pic of the throttle position sensor and the pcv valve
Reply With Quote
  #12  
Old 03-04-2007
JoshK's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Soprry I just seen were you said "a few minutes...."
Reply With Quote
  #13  
Old 03-04-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
what engine do u have?

i can go take a pic and show u exactly where it is if you have the OHV... i know the PCV valve on the SOHC is a pain in the *** to get to..
Reply With Quote
  #14  
Old 03-04-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
yeah i've got the ohv
Reply With Quote
  #15  
Old 03-04-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
alright gimme a few
Reply With Quote
  #16  
Old 03-04-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
even if it isnt bad, its not a bad thing to replace at only like $2-5

if you take it out, and shake it, you should hear something in it rattling around, thats a good thing haha



...sorry about the long delay, my computer hates me today

Name:  random3407009111.jpg
Views: 25
Size:  52.1 KB
Name:  random3407011111.jpg
Views: 25
Size:  63.0 KB
Name:  random3407012111.jpg
Views: 25
Size:  49.7 KB
Name:  random34070141112-1.jpg
Views: 25
Size:  41.6 KB
Name:  random3407016112.jpg
Views: 20
Size:  38.4 KB


may not be the problem. probably wont cause it to idle like that now that i think about it, go to the shop or dealer maybe, and see of that TSB pertains to your truck..

Last edited by 99ranger4x4; 03-04-2007 at 11:55 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 03-05-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
the Idle air control sensor u can see in his pics. the 1's and 2nd pic it is the shiny cylinder looking thing with the wires going to it i belive. it cna get some carbon in it and u can spray it down and use a tooth brush
Reply With Quote
  #18  
Old 03-05-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
stupid *** engines. so many things that can cause one problem lol
Reply With Quote
  #19  
Old 03-05-2007
Lefty04LevelII's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: DFW
Posts: 1,447
2000 Ranger TSB listings

Since the TSB was mentioned, and to save you a trip to the dealership, here's a link.
Reply With Quote
  #20  
Old 03-07-2007
sem1845's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
ok i'm back... sorry i had food poisoning for a few days... i found this
http://www.ford-trucks.com/tsb/tsb.p.../y-2000/t-0335
but i'm not sure how to get more information about it... any help and i'm about to go try to clean the IAC
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Something wrong with site? Mykhael Ranger-Forums Office 24 01-17-2009 11:34 PM
something is wrong with my rotor MikeyFord3 General Ford Ranger Discussion 16 11-18-2008 05:21 PM
Something's wrong, but not sure what. PGHRangerEdge General Ford Ranger Discussion 4 03-25-2008 06:41 PM
Is there something wrong with my 4 banger? FX2.3 DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 4 10-08-2005 02:20 PM
is something wrong with my brakes? barrman General Ford Ranger Discussion 5 06-01-2005 09:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:17 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.