stuck on this one, check engine light and surging - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-11-2010
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
stuck on this one, check engine light and surging

ok i,ve had this problem for at least a year. check engine light, the code says running lean on banks one and two. ive had a guy check the oxygen sensors with some fancy snap on computer and he said all the oxygen sensors are working correctly, and i had all new vacume lines put on when i rebuilt the engine. cleaned the maf if that helps for anything. sooo any ideas?

newest problem when i get on it hard and it shifts to the next gear the truck surges hard till i let off the gas, pretty much like its not firing right. this just started so i have no idea if it has thrown a code. i know that need to be checked just thought i would throw it out there and see if anyones had a similar problem.

all help is appriciated
matt
Reply With Quote
  #2  
Old 10-12-2010
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
anyone?
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
You have a vaccum leak...intake gaskets are a good shot on that engine.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2010
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
its not that, the intake gasket is new. had the check engine light before and after i put all new gaskets in.

i just wanna figure it out, fix it and sell the p.o.s. and buy a dodge or chevy
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Should have said that. Either get another opinion or get your own code reader.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-12-2010
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
yeah im hoping or more opinions actually... every little bit helps bc it could be a number of things. i have a scanner and it still is telling me the engine is running lean.
problems:
1 running lean
2 surges when i floor it and it shifts into the next gear
3 runs like crap when i first crank it up in the morning
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
So it's running lean...it's either too much air or too little fuel. There isn't a whole lot of options.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-13-2010
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
fuel pressure test. pump may be geting weak but runing lean means a vac leak are the maf are something is bad ive had that code before and it was the maf and it ran crapy
Reply With Quote
  #9  
Old 10-13-2010
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Arkansas
Posts: 76
I had a similar problem. Replaced the EGR valve, EGR sensor, EGR Solenoid, and cleaned the EGR tube to the manifold. Also, check the purge valve and hoses running to the throttle body.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-14-2010
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
aww could be that also didnt thank i forgot em people have em things sense my truck came factory without one
Reply With Quote
  #11  
Old 10-14-2010
ccosgrove71's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: richmond,va
Posts: 185
Did you torque the intake when you replaced the gaskets?
Reply With Quote
  #12  
Old 10-15-2010
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
i replaced all the egr crap. wish i could get rid of that whole egr thing.

but i was thinking about trying a new fuel filter. since im running out of stuff to replace.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-15-2010
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Arkansas
Posts: 76
Be sure and check your purge valve and all the hoses coming out of it. My check engine light didn't even come on and it was a problem that existed. The hose on the bottom side of the throttle body was really bad. It's kind of hard to find it at first, but mine was dry rotted big time.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ranger: engine wont turn over, has power, and no check engine light sprx26 General Technical & Electrical 1 03-19-2014 12:07 PM
o/d light, check engine light and rough idle wtf man 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 02-23-2014 01:39 PM
Engine surging shootaglock Drivetrain Tech 1 01-13-2014 09:12 AM
problem with engine and check engine light warner.325 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 12-09-2009 04:48 AM
Start up problems and surging whiteranger DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 5 06-12-2005 07:45 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:27 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.