problem with engine and check engine light - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource

SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

problem with engine and check engine light

Reply

 
 
 
  #1  
Old 09-11-2009
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2007
Location: New Lexington
Posts: 9
problem with engine and check engine light

i recently just purchased a 1990 ranger, 2wd, 2.3L standard ranger with 158,000 miles on it. after some repairs to brakes and other components im beginning to work all the problems out of it. the problem i am having now is that it runs good when i first start it up and for about the first 10-15 minutes i drive it. after that, the check engine light comes on. if i drive more than 20-25 minutes the engine begins to stutter at times and when i shift gears. kind of sputters then kicks back on with power. any advice on what the problem could be or where to start trouble shooting
 
Reply With Quote
  #2  
Old 09-12-2009
Member
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
First get the codes read. It's a 1990 so you have OBD I . Got a Haynes manual ? It shows how to pull the codes.
Since it runs fine while cold (Open loop mode) and stutters after the engine is warmed up (Closed loop mode) I'm going to say it's a bad O2 sensor or an ignition coil getting hot and opening up inside.
 
Reply With Quote
  #3  
Old 09-15-2009
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2007
Location: New Lexington
Posts: 9
we read the codes and nothing came back. but i have located the oxygen sensor and am going to change it out. the problem is similar to an issue i had about 5 years ago in my 1989 ranger with the same engine and an oxygen sensor did the trick.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 10-19-2009
Member
Join Date: Oct 2009
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 54
Warner...did changing th O2 sensors help? My '94 ranger runs good for a minute or 2..then runs rough for a minute...then smooths out. Reading my codes was also inconclusive. I had wondered about the O2 sensors, so I'm curious to hear how this went for you.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 12-08-2009
Member
Join Date: Dec 2009
Location: Kirkland, WA
Posts: 71
LOL....why do people not report back????

Looks like I will finally have to buy a manual since I don't know how to pull the codes. sigh.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 12-09-2009
Member
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Originally Posted by Inspector View Post
LOL....why do people not report back????

Looks like I will finally have to buy a manual since I don't know how to pull the codes. sigh.
It seems to be the norm with people with low post counts.

Try the search button for OBD1 codes. You may have to wade through a bunch of stuff , but i'm sure the procedure is there somewhere to pull the codes.
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Harper.
4.0L OHV & SOHC V6 Tech
6
02-28-2015 10:41 AM
sprx26
General Technical & Electrical
1
03-19-2014 12:07 PM
wtf man
2.9L & 3.0L V6 Tech
8
02-23-2014 01:39 PM
Kevin89
2.9L & 3.0L V6 Tech
14
07-01-2009 03:26 AM
jarley77
General Technical & Electrical
11
09-06-2007 09:15 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: problem with engine and check engine light


Contact Us Sitemap Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.