2006 ranger no audio except in on position - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Audio & Video Tech General discussion of audio and video for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-05-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: chico,ca
Posts: 4
2006 ranger no audio except in on position FIXED

2006 Ranger i have audio in on position only with engine not running. radio has power in aux position, has all functions, no audio. If you start the engine the radio has all function, but no audio. I have replaced the ignition switch no change.

Last edited by johnf; 12-06-2014 at 12:58 PM. Reason: problem found
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2014
pearlkid9988's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Newnan Georgia
Posts: 828
If the radio powers up and has all functions but no sound its either a problem in wiring to the speakers or the internal amplifier. But if all speakers are out then its most likely the amplifier the odds of all speakers failing completely at the same time are pretty low. Looks like time for a new head unit.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: chico,ca
Posts: 4
Then why does the audio work when the key is in the on postion
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2014
pearlkid9988's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Newnan Georgia
Posts: 828
interesting usually the switch only turns the head unit on it has a constant hot and a switched power line from the ignition switch that tells the radio to power up. If its coming on at all then the ignition switch and those components are working as designed. Id have to do some checking its possible its a body control module issue not supplying power to the speakers in the on position but i can't remember if it has that power or not.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-05-2014
pearlkid9988's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Newnan Georgia
Posts: 828
Couldn't find any direct info on the BCM but i found another thread that talked about the grounds. Do you have the tools to pull the head unit out? It should have a grounding strap and and a black wire ground in the actual harness which can cause intermittent issues with functions depending on how much load is applied to the electrical system. (i.e.. running vs. acc.) might be a good idea to start by checking your grounds behind the radio and at the battery. These trucks have a lot of sneak circuits and one bad ground could cause all sorts of odd behavior.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: chico,ca
Posts: 4
You would think if it were a ground problem it would be persistent in all positions. It had this problem once before and only had audio in the Aux position on the ignition switch. It will eject the disk and accept it, show the footage, will change positions on the disk, change to radio position. if you go to cassette it will say you have no tape. works perfect in the on position.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-06-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: chico,ca
Posts: 4
found the problem, it was the relay in the smart panel (fuse panel) passenger side kick panel. The first time i unplugged it the radio had audio in the start and acc but not in run. unplugged it again and then had audio in run. Happy camper
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2006 Mazda B4000 - extended cab audio install project Jp7 Audio & Video Tech 7 08-05-2014 02:29 PM
Compressor runs in all direction selections except floorboard dccordell 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 08-18-2011 05:28 PM
For Sale: Polk Audio RM6700 Home Audio Speakers KY straightedge Miscellaneous Items 2 10-09-2009 12:01 PM
5.0 is fitting to happen except.... telemaster1952 8-Cylinder Tech 6 08-26-2006 01:23 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:40 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.