C/V Joint Failure? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-05-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Paoli, IN
Posts: 19
C/V Joint Failure?

Hey all. I have a 2003 Ranger FX4. 171k Miles.

The past week, my truck has developed a problem. It all started when I made a sharp right turn. When I made this turn my truck started thumping, like I was running over a cattle grate. I can feel the thump under my left foot and in the steering wheel. It kept doing this for a few seconds after I straightened the wheel. I don't notice it when turned left. It also makes a clicking noise while turning and sometimes when going straight down the road, along with an intermittent vibration. I visually inspected the CV boots and they are fine with no tears. Is my CV joint failing, or is it a wheel bearing issue. I should replace both with this kind of mileage, but I'm without a job, and can only afford to replace what is wrong.

Can anyone give me any advice of what may be wrong, or things to check to help me further diagnose this problem?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-05-2010
steveo1271's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: lexington,sc
Posts: 780
jack your truck up and grab your front tire at the top and wingle it if it wobbley then it's your wheel bearing, but for your cv axle what does it sound like in 4wd
Reply With Quote
  #3  
Old 05-05-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Paoli, IN
Posts: 19
Just jacked it up, and wiggled the wheel. It moves, a lot. I guess that means it's time to replace the hub.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-05-2010
seed60's Avatar
RF Veteran
iTrader: (15)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Mooresville, NC
Posts: 5,584
Mine does the same in 4wd, but not 2wd. Both cv and hub could be bad. Does it do it in 2wd?
Reply With Quote
  #5  
Old 05-05-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Paoli, IN
Posts: 19
I haven't had mine is 4wd in two years, so it's in 2wd when it's doing it. I've figured out it's the hub, got the part ordered, and will tackle it when the part comes in.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-06-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Paoli, IN
Posts: 19
Hub bought, $71.00, and installed. Problem solved.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-06-2010
seed60's Avatar
RF Veteran
iTrader: (15)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Mooresville, NC
Posts: 5,584
Quote:
Originally Posted by mj1287 View Post
Hub bought, $71.00, and installed. Problem solved.
Where did you get a hub for $71?
Reply With Quote
  #8  
Old 05-06-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Paoli, IN
Posts: 19
O'Reilly Auto Parts.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Inner tie rod failure... zabeard General Ford Ranger Discussion 25 05-21-2013 10:04 PM
Clutch Slave mode of failure? williaea Drivetrain Tech 11 12-18-2007 06:43 PM
Running a Johnny Joint / Superflex Joint on the Track Bar zabeard Suspension Tech 20 04-11-2007 09:36 AM
L/S Failure? What happens Morph Drivetrain Tech 28 12-16-2005 09:48 AM
Driveline failure! -- ALL BETTER NOW! n3elz Drivetrain Tech 28 11-12-2004 11:46 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:31 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.