Driveshaft and antitheft ? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
Driveshaft and antitheft ?

Ok so I broke a driveshaft (long story) and was removing it. Long story short Im not able to disconnect it in the rear and was going to drive it with the front only since I have 4x4 but cant get the darn thing to start. The anti theft is blinking when I try to start it.. disconnected the battery but same deal.. Any ideas guys?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-29-2006
LILBLUE04FX4L2's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Exit 105 New Jersey
Posts: 2,409
PATS problem??
Reply With Quote
  #3  
Old 03-29-2006
Trevelyn1015's Avatar
Still El Presidente...
 
Join Date: May 2004
Location: Texas
Posts: 4,900
i agree.

that's what my ranger did, when the keys were somehow cleared...

also, if you can't get your rear driveshaft off, how do you plan to only drive on the front one?

if your rear driveshaft is gone, then you could (i wouldn't recommend for a long period of time, or any sort of speed), drive on the front axle, but how do you imagine you'll only drive w/ the front?

your truck is a 4x4. not an optional front wheel drive.

the rear driveshaft is still going to be getting spun, if you go into 4x4.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
do you guys know if there Is a way to somehow reset it?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
I planned on driving it to the garage but now i will install the driveshaft here... just have to figure out how to start it now..
Reply With Quote
  #6  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
K well im off to put the driveshaft in and ill be back to see if there is any replys, thanks
Reply With Quote
  #7  
Old 03-29-2006
Trevelyn1015's Avatar
Still El Presidente...
 
Join Date: May 2004
Location: Texas
Posts: 4,900
i took my truck to the dealership, since it was under warranty.

i can't remember, but i think they replaced the whole PATS system, to later find out it was my MAF or something... lol

so, oops. I forgot. It wasn't my PATS.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-29-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Have you tried your other PATS key? If it doesn't work either, I think you will have to get it towed to a Ford dealer or get a locksmith to reprogram the Central Security Module to accept the keys. You cannot do the CSM yourself unless you already have two working keys.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-29-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Here's what the 2002 shop manual gives as possible causes. Good luck!


Mechanical:

Large metallic objects, a second ignition key on the same key ring as the PATS ignition key or electronic devices on the key chain that can be use to purchase gasoline or similar items

Ignition lock cylinder

Defective PATS key

Use of a non-PATS key

More than one PATS key on key chain


Electrical:

Fuse 19 (dash fuse box)
Fuse 28 (dash fuse box)

Defective PATS transceiver module

Defective PCM

Defective Ignition Switch

Loose/corroded terminals
Reply With Quote
  #10  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
well i got the new driveshaft in. thanks for the info bob, i will look at that and bring it to the dealership if not.. Pretty expensive tow from where I am.. like 30 miles away from the dealership :S
Reply With Quote
  #11  
Old 03-29-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by CanadianXLT
well i got the new driveshaft in. thanks for the info bob, i will look at that and bring it to the dealership if not.. Pretty expensive tow from where I am.. like 30 miles away from the dealership :S
I'm hoping for a simple problem like a popped fuse. Maybe something electrical got damaged if/when the D/S was flailing around under the truck. (?)
Reply With Quote
  #12  
Old 03-29-2006
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Ft Hood, TX
Posts: 1,779
did your fuel pump shut off kick on? that sometimes happens.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-29-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by FX4RangerMan
did your fuel pump shut off kick on? that sometimes happens.
That's probably a good thing to check. I believe that he is describing a problem with PATS because of the flashing theft light. I don't think that the fuel shut-off switch can do that but I don't know for sure.
Reply With Quote
  #14  
Old 03-29-2006
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
does it even try to crank?
Reply With Quote
  #15  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
Checked the fuses and wires and such but not luck yet. I doesnt even try to crank at all. Tried it with both keys and with the remote starter and same deal. Ill go check the fuel pump to see..
Reply With Quote
  #16  
Old 03-29-2006
Trevelyn1015's Avatar
Still El Presidente...
 
Join Date: May 2004
Location: Texas
Posts: 4,900
Bob, mine showed every sign it was PATS, that was the problem. Blinking Anti-Theft, etc...

The dealership replaced my PATS stuff(sorry, i don't actually know what all is involved), got me new keys, and ended up replacing my whole PCM... and the truck still wouldn't do anything.

Then, they ended up replacing the MAF, and ta-da, it worked.

They had the truck almost 2 weeks.
Reply With Quote
  #17  
Old 03-29-2006
CanadianXLT's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Moncton
Posts: 447
Well guys got it working finally. Been working on my truck all frigin day!. I dont even know exacly what I did to fix it but I just jiggles a bunch of wires (pretty much all wires on the truck!) and finally started her up and took'er for a test drive. New driveshaft seems to be working well and no starting problems since. Thanks you to everyone who replied to help me, very much apreciated.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Antitheft? dphc18 General Technical & Electrical 1 04-18-2011 07:39 PM
Want to Trade: My Aluminum Driveshaft for your Steel Driveshaft - WA wellcom2knoxvile Engine & Drivetrain 2 08-23-2010 08:17 AM
Initial 4x4 conversion vs. 4x2 performance and driveshaft length considerations n3elz General Ford Ranger Discussion 43 05-13-2008 04:01 PM
radio antitheft code? otterboy_99 Audio & Video Tech 4 02-15-2008 10:13 AM
Changing out the rear end and driveshaft, how hard? wanted Drivetrain Tech 7 03-16-2007 09:49 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.