messed up 4wd.. pos - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-06-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
HELP, 4WD being stupid!

Im not sure if this goes here or in the Electrical.. but w/e heres my problem:

MY 4wd works.. but it jumps out of 4wd all the time, i think as long as i keep moving it stays in 4wd, as soon as i slow down or stop it jumps out

WTF is going on? solenoid?
that and the driveside CV shaft doesnt spin as fast as the passenger, maybe due to the fact that the hub assembly is going out..

could it possibly be that theres a vacuum leak thats making it come out of 4wd?

>>it just pops out, no warning, i try and go over a rock or something and my rear tires end up being the only ones turning.. I HATE IT!!!!



Pulse **** is goin bye bye soon enuf...AVM hubs are quite a bit cheaper than i expected.. 100 a set? im guessing ill need some kind of install kit too?


1999 4.0 5-speed

Last edited by 99ranger4x4; 02-06-2007 at 12:42 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
anyone? lol
Reply With Quote
  #3  
Old 02-06-2007
IronRanger92's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: SC
Posts: 244
just take the clips out and see what happens.. i did the same.. damn PVS sucks some ***.. going for the same hubs as well. Far as the 4wd goes.. could be anything.. run a diagnostic.. lights flashing? have the computer scanned just in case
Reply With Quote
  #4  
Old 02-06-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
nothing flashing.. the light comes on and says its in 4wd, and i can hear it pop/click into 4wd..

i already have that mod where u pull the little metal clip out..
Reply With Quote
  #5  
Old 02-07-2007
IronRanger92's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: SC
Posts: 244
could be a pill.. check em and see if the plastic hubs are broke
Reply With Quote
  #6  
Old 02-07-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
i had em off the other day trying to find a squeak, the passenger side one was mashed together, i guess i messed that up when i was putting it back together the first time..

im gonna go through and clean all the wires on the t-case friday..and saturday if i get a chance to get my truck on a lift ill take a look at the hubs again
Reply With Quote
  #7  
Old 02-07-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
i know it goes into 4wd, i can feel the lower gearing in 4low. would a vacuum leak cause it to jump out of gear? or a hub going bad?
Reply With Quote
  #8  
Old 02-07-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
just got back from advanced, the guy may know, or he may b an idiot, anyways he said a vacuum leak could cause it.. so hopefully the new hub assembly and avm will cure it
Reply With Quote
  #9  
Old 02-07-2007
shadyluke's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: West Grove, PA
Posts: 2,077
if you pulled the clips then vaccuum shouldn't matter anymore. You may just have a blown hub or a damaged one if the one was mashed together.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-07-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by shadyluke
if you pulled the clips then vaccuum shouldn't matter anymore. You may just have a blown hub or a damaged one if the one was mashed together.

so the vacuum has nothing to do with the t-case popping out of 4wd?
Reply With Quote
  #11  
Old 02-08-2007
IronRanger92's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: SC
Posts: 244
Quote:
Originally Posted by 99ranger4x4
so the vacuum has nothing to do with the t-case popping out of 4wd?
exactly.. its still bad you have a vacuum leak.. so i'd take the time to find it and block it off.. as well as replace the hubs.. which should be why its not pulling
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want to Buy: Junker/POS-NOVA-UNDER$500 fx4wannabe Miscellaneous Items 3 03-04-2010 12:54 AM
EGR Valve Pos sensor location siri 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 04-03-2008 11:12 PM
POS Tires? Wertzy General Ford Ranger Discussion 21 05-03-2007 11:38 PM
Say it ain't so. Ford to name pos suv EDGE JCS30TH General Ford Ranger Discussion 25 11-10-2005 04:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:27 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.