Not getting first gear... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-06-2010
Ciaran's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 184
Not getting first gear...

Hey guys,

I drive a stock 98 2WD Auto 3L and I am having tranny problems.

First of all, when cold it doesn't want to get reverse or drive until it warms up.

Secondly, when I put it in drive nothing happens. If I sit there and wait for a few minutes it will eventually grab and begin to roll, but then when I apply throttle it just revs...and then clunks in and were on our way. It also shifts rough sometimes into second, but then I'm fine and it drives no problem. Third is still fine.

Even once driven, this is happening at every single stand still. Rolling start down a hill is fine though.

Fresh tranny fluid and filter, btw, but this problem began before I changed it. Was hoping for the easy fix, but to no avail.

I'm an amateur, btw. WTF? HELP!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2010
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Read through this older thread for one idea.
https://www.ranger-forums.com/forum2...wonderful.html

There was also another thread with pics regarding a cheap seal that goes bad , but I haven't found it yet.

edit

another thread of interest
https://www.ranger-forums.com/forum2...x-help-me.html

Last edited by OTRtech; 02-07-2010 at 08:01 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2010
lumpy4000's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 379
sounds like something is misaligned in the tranny housing. reverse is not a mesh gear, generally a sliding gear and first is always in mesh. could be a bent/damaged shift collar or shift fork, since both first and second are controlled by the same shift fork collar. you could also have a miscommunication issue between the tranny ecm and the input it is getting from the engine ecm. lots of possibilities. remember, a auto tranny is just like a manual tranny, except fluids and computers control it for you. dont be afraid to drop it and poke around inside.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-07-2010
Ciaran's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 184
Thanks guys! Will be attempting this band adjustment procedure tomorrow after work. I'll let you all know how it goes!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-07-2010
Pless215's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Dewy Rose, GA
Posts: 473
I had somewhat of the same problem with my '99 3L, with first not catching until i revved it up. It ended up being a valve body gasket being blown. If you would like to make sure that's not your problem all you have to do is drop the pan and look around the valve body with a light to see if part of the gasket is hanging out
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First Post, First Day, First Car. Sierra Invenio Member Introductions 8 05-12-2015 12:34 PM
2011 Ford Ranger 4x4 5sp difficulty getting into gear Hillyard Drivetrain Tech 7 02-03-2015 06:39 PM
to re-gear, or no to re-gear redranger04g Drivetrain Tech 13 07-19-2009 04:10 PM
gear splitter/underdrive unit/ gear reduction device CapeFear562 Drivetrain Tech 5 01-28-2009 09:45 AM
ranger 3.0 getting rubber in 3erd gear SonicRanger08 General Ford Ranger Discussion 28 03-08-2008 09:34 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:25 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.