Please help!!! Problem with 4x4 will not engage - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-28-2009
LuckyRanger13's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Santa Fe, TN
Posts: 554
Icon4 Please help!!! Problem with 4x4 will not engage

Hey ya'll, got a problem and here's the question...

1999 Ranger 4x4, 186 K and my 4x4 won't engage. This is the first time this has happened. When I started up my truck again, the 4 low and 4 high lights flashed a few times and then went away. When I tried to engage earlier, the 4 high light flashed a few times and went off.

Truck is in good shape minus a small problem with the motor. It is taken care of and is not abused when off roading.

Any advice or suggestions will be most appreciated ya'll.

My poor Amazon is sick... please help.....
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2009
David N's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Williamston, NC
Posts: 1,060
Aren't there vacuum hubs on your truck? I dont know much about them, but is prolly where I'd start.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2009
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Hmmmmm, I seem to remember having a conversation with you the other night about Ranger 4WD systems

Maybe it's not there on the newer trucks, but behind the drivers side jump seat, there is a black box with a white button on the top of it and a red light bulb. Press the white button to turn that bulb on, and then try to engage 4WD. Again, it might not be there on your truck, it is on mine.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-28-2009
HarryTasker's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Portland, OR
Posts: 1,491
Jimmeh that doesn't exist on my '96
Reply With Quote
  #5  
Old 05-28-2009
xp1ik99's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Lexington Park, MD
Posts: 3,230
search hub fix
Reply With Quote
  #6  
Old 05-28-2009
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Quote:
Originally Posted by HarryTasker View Post
Jimmeh that doesn't exist on my '96
Then ignore what I say for you newer peeps, lol.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-28-2009
xp1ik99's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Lexington Park, MD
Posts: 3,230
Reply With Quote
  #8  
Old 05-30-2009
LuckyRanger13's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Santa Fe, TN
Posts: 554
Jimmeh you jynxed me!!!! lol

Thanks for the article. Well gonna start from the switch and work from there! Cross your fingers and hope it's something simple!
Reply With Quote
  #9  
Old 05-31-2009
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
probley the motor on the t case ive been through 8 of them and still counting lol
Reply With Quote
  #10  
Old 05-31-2009
RangOH's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Madison, Ohio
Posts: 854
My last ranger did that same thing and it ended up being my switch. it some how got disconnected on the back side I just had to plug it back in.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-31-2009
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by Redrocket View Post
probley the motor on the t case ive been through 8 of them and still counting lol
how does everyone go through so many motors??

Jacob keeps eating them up.. I haven't had an issue yet.

My 4wd lights are flashing at me, they have been for a while.. the other night i noticed the lights on the switch weren't on, it wasnt plugged in. BUTTTT that didnt solve it :( I'll let you know when i figure out whats up with mine.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
clutch pedal soft and does not engage tranny grinding noise k00kiem0nster SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 06-01-2014 02:00 PM
Transmission does not engage rlpatte Drivetrain Tech 5 01-30-2012 05:47 PM
Will not engage into 4wd-2001 Bongkong 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 01-07-2012 10:09 AM
97' Ranger 4x4 does not engage. 97fr4x4 Drivetrain Tech 8 12-05-2011 07:23 AM
4wd will not engage. nated0g Drivetrain Tech 12 08-29-2007 10:53 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:32 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.