am i missing something here? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
am i missing something here?

for some reason i cannot figure out the fuel filter tool.. i dont know.. i cant get this filter out.. can someone explain exactly how im supposed to do this
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2007
Brando5105's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: El Cajon, CA
Posts: 231
wrap tool around the fuel line, push tool into the connection. The spring will release and filter is free.

It took me an hour to figure it out. Are you using a metal tool? They work alot better
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2007
jakerngr's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: kelowna
Posts: 29
put disconect tool over line push line towards filter push disconect tool into line while still pushing the line towards filter when you cant push the disconnect tool any further pull the line off. It takes me 10 seconds to do these and i do sometimes 10 ford fuel filters a day. some of the older rusty lines are a bit of a pain. take your time and you will get it.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
am i supposed to take the clip thing off first
Reply With Quote
  #5  
Old 11-06-2007
jakerngr's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: kelowna
Posts: 29
what color is the clip? what year is your truck
Reply With Quote
  #6  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
my trucks a 98.. its metal..
Reply With Quote
  #7  
Old 11-06-2007
jakerngr's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: kelowna
Posts: 29
yes take the clip off first it is a saftey after it is off do what i wrote before and it will be a breeze
Reply With Quote
  #8  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
wow.. i cannot get this at all.. im not getting where this tool needs to go i guess
Reply With Quote
  #9  
Old 11-06-2007
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
My 03 has colored clips and I managed to get the 2 lines off of the tank end but I cant get the one off that goes to the engine. I was just going to take it to Ford and have them do it so if they break it they can fix it. HAHA
Reply With Quote
  #10  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
yeah i think yours is different.. there is one end on each side on mine
Reply With Quote
  #11  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
yeah i dont get it at all
Reply With Quote
  #12  
Old 11-06-2007
jakerngr's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: kelowna
Posts: 29
I wish i could explain it better to ya.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-06-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
where exactly am i puttin the sleeve on the tool.. in the line fitting and then pushing the line towards the filter? mine doesnt move
Reply With Quote
  #14  
Old 11-06-2007
jakerngr's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: kelowna
Posts: 29
yup put the tool over the inlet line part of the filter and push it into the line to disconnect the internal cip
Reply With Quote
  #15  
Old 11-06-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
its a pita, i remember when i did mine i couldn't get it, but luckily someone there knew how
Reply With Quote
  #16  
Old 11-06-2007
bryanjints's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2005
Location: Mount Holly, NJ
Posts: 1,857
I hate the "quick" disconnect tools. Well really it is the fitting I hate.


Keep working at it eventually you will get it.


Someone should take a pic of how to do this and make a sticky or how to.
Reply With Quote
  #17  
Old 11-06-2007
DangaRanger99's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Farmington, NH
Posts: 1,209
take a pic of it, my fuel filter was a pain....you push the ends of the tool towards the fuel filter, like push it into the filter if i remember correctly and have to mess with the filter to jog it loose
Reply With Quote
  #18  
Old 11-06-2007
06fx4 L2's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: SO CAL
Posts: 430
pull the fuel pump fuse or relay and run the truck till it dies, to release the pressure. not only does this help not getting squirted in the eye, but it also helps to release the clip...take the open end over the fuel filter nipple with small end of the tool toward line. wiggle line maybe "unscrew" it alittle to help get it loose. push line toward filter to release tension push tool into the line while still pushing the line toward the filter then it should release and you should be able to push the line off with the tool at the same time your pulling the line away from the filter.

JOSH
Reply With Quote
  #19  
Old 11-07-2007
nbro3232's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nokomis, FL / Tallahassee
Posts: 784
I never used any special tool, i just used a screw driver or two. I can change my filter within 5-10min.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-07-2007
mx98ranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: GA
Posts: 1,493
ok i got it.. me and my roommates messed with and eventuall got it loose.. we came to the conclusion that the tool i got was not made well and the sleeve was a little too thick to work right.. but we played it and made it move
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Guys with 4" superlift please help! Think I'm missing something in my new kit Jwad00 Suspension Tech 21 12-16-2012 08:52 PM
something missing, something new.... Sonic04Edge Snapshots 26 11-21-2009 07:42 PM
uh oh! something's missing! Tys 4x4 FTW Snapshots 19 08-18-2009 07:43 PM
what am i missing here marcua56 General Technical & Electrical 4 03-16-2009 06:17 PM
Am I missing something on my intake??? W/ pic Fx4wannabe01 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 24 12-19-2005 08:51 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:09 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.