General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

engine died on me the other day..

  #1  
Old 03-31-2012
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2011
Location: st louis, missouri
Posts: 176
engine died on me the other day..

so the other morning i was running late for work and i was haulin ***, i was probably doing 30 or so and i hit a turn, not too hard, but i should've been going slower. as soon as i cut the wheel the engine and power steering and everything cut out.

i pulled over, cranked it over a few times with no success. let it cool down for like 5 seconds, tried a third time and started up. that was thursday morning and ever since i have had no issues and i inspected the engine and saw nothing damaged or loose.

the only thing i could think of is that the serpintine belt went out for a brief second or something any ideas?
 
  #2  
Old 03-31-2012
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 157
Don't think it would be your belt. I'm not really sure what it would be though. Did it just die or did it give a little warning (run rough, act like it had no gas, etc)?
 
  #3  
Old 03-31-2012
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Does the fuel pump run? Check the fuel pump inertia switch

EDIT...didn't read that it runs now...try the same corner again
 
  #4  
Old 03-31-2012
Join Date: Oct 2011
Location: Michigan
Posts: 347
You must've found the Bermuda Triangle in that corner... go back there and see if you disappear and end up in another dimension.

Let us know what happens!
 
  #5  
Old 03-31-2012
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 157
Originally Posted by 1996DangerRanger View Post
You must've found the Bermuda Triangle in that corner... go back there and see if you disappear and end up in another dimension.

Let us know what happens!
Thaaaat would be cool. :D
 
  #6  
Old 03-31-2012
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2011
Location: st louis, missouri
Posts: 176
lol. i'm not too sure what happened. maybe it took too much air in or something? i was revvin the gas a little bit before i hit the corner and i got an aftermarket CAI. it's been fine since i'm hoping it was an operator error of sorts and not a mechanical one.
 
  #7  
Old 03-31-2012
mthomp1's Avatar
Member
Join Date: Nov 2011
Location: North Louisiana
Posts: 330
The same thing happened to me in my 2.5L when the timing belt broke. That can't be your case, though.
 
  #8  
Old 03-31-2012
Join Date: Oct 2011
Location: Michigan
Posts: 347
Maybe his timing belt skipped a tooth and it took a little while for the computer to learn it's new timing?

Just a leap out into the dark here...
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
littlered
2.9L & 3.0L V6 Tech
4
05-29-2015 10:28 PM
bbaughman2008
DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines
5
07-13-2013 10:30 PM
luciow_95
2.9L & 3.0L V6 Tech
5
05-09-2013 07:12 PM
Ardy
General Technical & Electrical
4
12-03-2010 07:13 PM
cory07ranger4x4
Snapshots
19
04-13-2008 07:48 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: engine died on me the other day..


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.