Issue After changing Spark plugs / Wires - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-22-2013
bmfmancini's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: brampton ontario
Posts: 347
Issue After changing Spark plugs / Wires

Hey Guys,

so I have run into a bit of a issue after changing the plugs and wires on my ranger
v6 3.0

I changed the stock plugs after 150k for NGK plugs as well as NGK wires
as soon as I changed the plugs and wires the truck seems to idle great but under acceleration it goes rough then at cruising speed its fine I got a check engine light and pulled the codes i got p0301 which is cylinder 1 misfire I have checked and rechecked the wiring and plugs and they are tight and brand new I tried

I hear a hissing sound from the motor and I checked the vaccum and i notice it bounes from 14 to 17 I am not sure if that helps any

does anyone have any suggestions ?

thank you guys
Reply With Quote
  #2  
Old 06-22-2013
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Look around where you did the plug change and make sure you didn't accidentally knock a vacuum line loose. Also, have fun running anything besides motorcraft plugs in these trucks. I would just save yourself the headache and switch them out now.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-22-2013
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: washington,pa
Posts: 87
just because you got what you think are good wires and plugs doesn't meen you cant get bad ones but like powerranger626 said motorcraft works the best in fords
Reply With Quote
  #4  
Old 06-22-2013
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Exactly. I even tried the autolite replacements, only to find the porcelain was cracked on one brand new plug, causing a whole wild goosechase to track down my misfire. Motorcraft came from the factory for a reason.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-23-2013
bmfmancini's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: brampton ontario
Posts: 347
Guys,

Thank you all for your input I eliminated the wires last night i put the stock one back on and still the same today i will pull out the plug for cylinder 1 and check it out I may just follow your advice and swap back to motorcraft plugs

ps just out of curiosity any particular reason why ngks or anything else other than motorcraft works ?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spark Plugs Wires & Spark Plugs vancouverisland 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 07-26-2017 12:28 AM
Plugs/Wires (wires bad) ROSCO 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 11-02-2011 12:01 PM
changing spark plug wires the_remora 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 04-03-2011 10:51 PM
Spark plugs & wires Diabolic SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 03-28-2005 04:49 PM
Noise supression / shielded spark plugs and wires?? FireRanger General Ford Ranger Discussion 13 11-04-2004 06:34 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:13 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.