So I just finished changing my oil and...... - Page 2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #26  
Old 09-03-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
if you re-oiled your filter id clean your MAF cause thats what happens to my truck if it gets oil on it and you should do it anyways since you oiled your filter.

get special MAF spray when you do it. any little oil on it will make it run funny
Reply With Quote
  #27  
Old 09-04-2007
rondog's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Escondido/San Diego, CA
Posts: 231
So should I order this part through ford since its not just the EGR, but the hoses and whatnot? I am going into ford today around 1 for the recall notice. I will tell them and ask how much one costs and if its ridiculously over priced for a small piece of plastic and some hoses ill just make my own. It doesn't look too complex

Last edited by rondog; 09-04-2007 at 11:15 AM.
Reply With Quote
  #28  
Old 09-04-2007
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
Sorry I don't have a pic but I'll try to describe how my 06 looks.

In that close up picture you describe the eldo as if it has collapsed. I don't think so. I think it's fallen rotating 90deg downward and only appears to be collapsed.

Mines constructed like this:

The vacuum port is on the pass side right behind the TB. There is a rubber hose that exits towards the pass fender; makes a 90 rearward, makes a 90 towards the driver side along the rear of the motor; and plugs right into that elbo pictured. The elbo makes a 90 facing the front of the motor; is clamped to the PCV; and the PCV is plugged into the drivers side valve cover.

Also, on mine there is a coolant line that "T" into the heat core hose. It's return line is right in line and makes bends with the vacuum line I describe above. It also plugs into the TB area presumably for pre-heating the intake charge.. or keeping the TB warm.

Rich
Reply With Quote
  #29  
Old 09-04-2007
rondog's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Escondido/San Diego, CA
Posts: 231
luckily they had the part in stock. Cost $60 for probably less than 3 dollars of material.

I have a question. When I took my old one out, the long tube you see below is connected to it. You can just pull it out since its so close to the firewall. Do I have to remove the top of the intake manifold to put it in or what do I do. I have the engine cooling off right now even thought its 100 degrees out side and I probably wont get to it til tonight..I also bought some CRC MAF cleaner from pep boys so ill do that also tonight

Reply With Quote
  #30  
Old 09-04-2007
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
The rubber elbow can be taken off by itself.At least on my 03 it can.
Reply With Quote
  #31  
Old 09-04-2007
rondog's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Escondido/San Diego, CA
Posts: 231
yeah i just cut that zip tie off and ill put a new one on so its easier to fit in there..I probably dont even have to replace that long plastic tube but I might as well since this one is brand new
Reply With Quote
  #32  
Old 09-04-2007
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: cantoment,fl
Posts: 80
so does it run better
Reply With Quote
  #33  
Old 09-04-2007
rondog's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Escondido/San Diego, CA
Posts: 231
I havent put it on yet. I need to wait til it cools down. Its way too hot outside to be posted above an engine
Reply With Quote
  #34  
Old 09-04-2007
rondog's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2007
Location: Escondido/San Diego, CA
Posts: 231
Ok its on.

I couldn't replace that long plastic tube since it was too long to slide out. The old one was fine anyway. The two water hoses was probably the hardest to remove no joke. I had to use a mini clamp to clamp those tube harnesses while I pulled. A little bit of liquid leaked out but not much. Other than that it was an easy install. I fired it up and it idled right at about 1 for 10 minutes and no pinging. I shut it off and cleaned the MAF sensor and it idles just a bit below 1.

So everything is kosher now finally. Thanks guys for all the help =]
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
It's 4:30am and i just finished the headlight mod Crackerstein Snapshots 26 04-10-2009 03:34 PM
Just finished 60/40 seat conversion laxdominates General Ford Ranger Discussion 5 09-07-2007 09:08 PM
Just finished the first part of my lift super cool guy Suspension Tech 25 07-15-2007 11:53 PM
oil..and lube changing question..s INT3RC3PTOR Drivetrain Tech 15 08-16-2005 10:34 PM
Just finished painting the tails CroCop Exterior Semi-Tech 13 07-29-2005 05:15 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:41 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.