Speedometer not working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-08-2007
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
Speedometer not working

My speedometer is not working in my 2000 Ranger with a 98 5.0L and rear end from a Mounty. The original Mountaineer Vehicle Speed/RWABS signal goes through the 4WABS (4-wheel antilock break system). Since my 2000 XL only has RWABS, I think I may have a break in the VSS signal to the PCM.

Does anyone have any experience with an 8.8 swap causing a speedometer problem?

What about the ABS system. Is the vehicle speed modulated by the 4WABS system?

Can I make my former 4WABS powertrain compatible with the RWABS chassis?

Although it may just be a bad rear axle sensor (VSS), I appreaciate anyone's help!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-08-2007
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
On a 2000 RABS trucks like yours, the raw VSS signal comes from the rear axle sensor just like the Mountaineer. From there, it goes to the GEM which outputs a corrected square wave on the gray/black for the speedometer, PCM and speed control (if equipped).

Maybe the sensor in the Ex axle is unplugged or bad. If necessary, it's an easy swap to try the original sensor from your Ranger axle.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-08-2007
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
I actually swapped in the old sensor (from my Ranger 7.5" open diff). It cleared the ABS light, but didn't correct the speedometer problem. I will get a new VSS tomorrow and see if that does the trick!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-09-2007
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
Well...I replaced the VSS to no avail. I'm assuming I have a problem with the circuit, but wouldn't that trip an ABS light and cause the tranny to run in "limp mode"?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 ford ranger speedometer not working superthrooper General Technical & Electrical 18 03-04-2014 12:51 AM
Speedometer not working with headlights laker General Technical & Electrical 3 01-13-2013 07:04 PM
98 Ranger 5.0 swap, speedometer not working and ABS light on. Ford005 8-Cylinder Tech 11 02-11-2011 08:30 PM
Speedometer not working Mykhael General Technical & Electrical 11 07-03-2009 08:25 PM
Speedometer not working. offroadn_redneck General Technical & Electrical 16 03-04-2009 05:56 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:49 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.