Weird Tranny issues? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Weird Tranny issues?

Hard to explain!

When I had my cruise set my truck every once in a while would jerk. Not hard just feel a little pull kinda like the rpm climb 100 RPMs and the tranny grabed again.

Well then I was going down the interstate about 80MPH and it did it again. Felt like it started to down shift then decieded not too and hit overdrive again. Its not real noticible. Passengers don't notice it too much but I do. Only happends once in a great while. I was pulling a trailer last week and it never did it. Only when there is no weight. Maybe happends 2 times a week. My tranny dosen't do it on take off etehr. I did a smoky burnout the other day and beat on it a little to see if it would do it and nothing?????????
Reply With Quote
  #2  
Old 04-24-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
could be the TPS, it controls the shift points as well... i know i have been on the tps thing, but it controls a lot of stuff
Reply With Quote
  #3  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT
could be the TPS, it controls the shift points as well... i know i have been on the tps thing, but it controls a lot of stuff
Do not know what the hell that thing is lol. I did however just get my tranny serviced. Complete flush and filter change...the whole 9 yards and it didn't do it till after that. The fluids are all full. BTW my truck is all stock. (engine wise)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-24-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by firefighterjosh
Do not know what the hell that thing is lol. I did however just get my tranny serviced. Complete flush and filter change...the whole 9 yards and it didn't do it till after that. The fluids are all full. BTW my truck is all stock. (engine wise)

Who did the service on the tranny? They could have put the wrong fluid in it...
Reply With Quote
  #5  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT
Who did the service on the tranny? They could have put the wrong fluid in it...
A good place. Zach I belive takes his truck there. They have a good rep in town
Reply With Quote
  #6  
Old 04-24-2007
shadyluke's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: West Grove, PA
Posts: 2,077
Do you have a limited slip rear end. My truck does something similar and we think we determined it to be the limited slip causing the issues. I still haven't done anything about it tho.

EDIT: wait you got a level 2 so you have a torsen rear and I don't think those have the same issues the clutch type rears do.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by shadyluke
Do you have a limited slip rear end. My truck does something similar and we think we determined it to be the limited slip causing the issues. I still haven't done anything about it tho.

EDIT: wait you got a level 2 so you have a torsen rear and I don't think those have the same issues the clutch type rears do.
I belive the Level 2 rear ends are a locker basicaly. Guess I will just wait it out hasn't done it for a while now
Reply With Quote
  #8  
Old 04-24-2007
01xltranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: MI
Posts: 3,200
Mine does the same thing Josh.

Next time you set cruise at any speed, dont let your foot off the gas until you KNOW the CC has engaged to the same speed you set it at.

Basically, what happens with mine, i'll set it to cruise at 75 (or any speed), then let off the gas as soon as i hit the set button. Well, it takes a second for the CC to engage fully and if i let my foot of the gas early it has to increase speed to get back to 75, which feels like a jerk until the truck is back up to speed.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by 01xltranger4x4
Mine does the same thing Josh.

Next time you set cruise at any speed, dont let your foot off the gas until you KNOW the CC has engaged to the same speed you set it at.

Basically, what happens with mine, i'll set it to cruise at 75 (or any speed), then let off the gas as soon as i hit the set button. Well, it takes a second for the CC to engage fully and if i let my foot of the gas early it has to increase speed to get back to 75, which feels like a jerk until the truck is back up to speed.
Ya that may be it cuz it mostly does it when I am behind someone and they can not make up there damn mind how fast they wanna go
Reply With Quote
  #10  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
Quote:
Originally Posted by firefighterjosh
A good place. Zach I belive takes his truck there. They have a good rep in town

they are ok, did u check the fluid level?

you never turn the OD off when you are towing do you?
Reply With Quote
  #11  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by zabeard
they are ok, did u check the fluid level?

you never turn the OD off when you are towing do you?
Yea the fluid is fine. I only turn the OD off when I need to. My little trailer I rarely have too. Only time I turn it off is when we hit the bigger hills in MIchigan
Reply With Quote
  #12  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
man ive been telling you to do that no matter what, if its unloaded that is fine but otherwise i would turn OD off. you would be surprised how much of a difference it makes! that is why i think my tranny is still alive.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
Nick, TPS? Throttle Position Sensor? where is that located? close to the IAC?
Reply With Quote
  #14  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by zabeard
man ive been telling you to do that no matter what, if its unloaded that is fine but otherwise i would turn OD off. you would be surprised how much of a difference it makes! that is why i think my tranny is still alive.
Nah that is not the problem I have been harder on the Dodge with no troubles. Your trailer yes it is good to turn it off. My trailer pulls so easy its unbelivible.

Edit: Plus it never has its hicups when its loaded it has the hicup when its not loaded.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
have you unplugged the battery yet? i would give that a shot.
Reply With Quote
  #16  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by zabeard
have you unplugged the battery yet? i would give that a shot.
No I forgot to do that. It only did it bad going to the cracker barrel. It rarley ever does it. I will try disconnected the battery. Then I will see what happends
Reply With Quote
  #17  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
might just need a good reset.
Reply With Quote
  #18  
Old 04-24-2007
lifted97ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Charlestown, IN
Posts: 1
i need to have my fluid flushed......

josh, sounds like your problem is right in line with the problems i am having now.....except for mine seems to be a slow shift into 3 and 4 gears.......then it takes FOREVER to go into OD....
Reply With Quote
  #19  
Old 04-24-2007
mikerider's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Renton WA
Posts: 2,504
clean your fuel injectors, my truck was doing the same thing. around 1800 rpm the truck would jerk and shudder like the tranny was slipping but it was the engine misfiring
Reply With Quote
  #20  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by lifted97ranger
i need to have my fluid flushed......

josh, sounds like your problem is right in line with the problems i am having now.....except for mine seems to be a slow shift into 3 and 4 gears.......then it takes FOREVER to go into OD....
Kinda but it seems to want to change its mind too much. Like when you are running 55 and you want to go 58 and hit the gas. It acts like it wants to downshift then all of a sudden decides it dosen't at the same time and jerks.
But it dosen't happen very often. I am going to reset it tommorow
Reply With Quote
  #21  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by mikerider
clean your fuel injectors, my truck was doing the same thing. around 1800 rpm the truck would jerk and shudder like the tranny was slipping but it was the engine misfiring
I thought it could be a mis fire since I have not replaced my plug and wires yet. But ussually with the technology these days I would think my check engine light would have came on then
Reply With Quote
  #22  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
josh if you want i can help you replace plug and wires. your over 50k right? prolly be a good idea, also a new fuel filter!

plus man i have some extra ATF lets change the transfer case while we are at it.

we can get most of it at walmart, prolly under 60 bucks total.. be worth it. gimme a call saturday
Reply With Quote
  #23  
Old 04-24-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
yer out of control lol. Ya I need to do some stuff to it. Just running outta time.
Reply With Quote
  #24  
Old 04-24-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
couple hours max...
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird Electrical Issues. Any help will be great! Ranger-Danger123 General Technical & Electrical 2 08-05-2014 07:16 AM
Weird Electrical Issues Related to Starting culinandy 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 10-03-2013 07:51 PM
Few weird issues with the truck Tys 4x4 FTW General Ford Ranger Discussion 14 02-04-2011 07:07 PM
weird Running Issues bruiser 2.3L & 2.5L I4 Tech 5 04-20-2010 08:46 AM
Tranny is doing weird things again. JoshK General Ford Ranger Discussion 53 01-01-2008 08:59 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:05 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.