98 4.0 XLT - strong crank but no start. Intermittent. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-06-2013
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2009
Location: 559, CA
Posts: 1,174
98 4.0 XLT - strong crank but no start. Intermittent.

I could use some advice. My Ranger normally runs great -- a 98 4.0 OHV with 175,000 miles.

In July I replaced my fuel pump and fuel filter after my stock pump died. Everything was fine for a few weeks, but every now and then the motor would crank but not start. It would do this at completely random times. Got a new battery because it was time for a new one anyway. That did not help the issue at all. The issue started to get more and more frequent until one day last month, it refused to start at all and left me stranded at work. Towed it home. I did a spark test and got no spark.

So I changed the spark plugs, wires, and coil pack. (it was due for new plugs anyway). Right after doing that, it started-----ONE TIME. The next day it was back to not starting. Tried to start it every day for 2 weeks after that, and it would not start, even though the battery was charged.

Then I got a new fuel pump relay. It fired up IMMEDIATELY after changing that relay, and I drove the truck for a week. Everything was fine. It started strong every time I started it. Thought I found the problem.

Then 2 days ago it wouldn't start again and left me stranded. WTF??

But then yesterday it started in the early afternoon. Then I come back at 5pm and it would not start.

Today it started again in the early afternoon, though it was a sputtering start and it almost didn't want to. But it did. When driving around town it shows no signs of sputtering, it runs and revs like normal.

No codes are being thrown. I don't want to drive it anymore for fear of getting stranded somewhere again.

The only things I can think of are:
1) My 4 month old aftermarket (Carter) fuel pump is crapping out on me.
2) I need a new camshaft position sensor

Anyone else have this problem and solved it? I haven't gotten an opportunity yet to test fuel pressure.

Last edited by gts007; 12-06-2013 at 07:46 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2013
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: brentwood,tn
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by gts007 View Post
I could use some advice. My Ranger normally runs great -- a 98 4.0 OHV with 175,000 miles.

In July I replaced my fuel pump and fuel filter after my stock pump died. Everything was fine for a few weeks, but every now and then the motor would crank but not start. It would do this at completely random times. Got a new battery because it was time for a new one anyway. That did not help the issue at all. The issue started to get more and more frequent until one day last month, it refused to start at all and left me stranded at work. Towed it home. I did a spark test and got no spark.

So I changed the spark plugs, wires, and coil pack. Right after doing that, it started-----ONE TIME. The next day it was back to not starting. Tried to start it every day for 2 weeks after that, and it would not start, even though the battery was charged.

Then I got a new fuel pump relay. It fired up IMMEDIATELY after changing that relay, and I drove the truck for a week. Everything was fine. It started strong every time I started it. Thought I found the problem.

Then 2 days ago it wouldn't start again and left me stranded. WTF??

But then yesterday it started in the early afternoon. Then I come back at 5pm, and it would not start.

Today it started again in the early afternoon, though it was a rough start and it almost didn't want to. But it did. When driving around town it shows no signs of sputtering, it runs and revs like normal.

No codes are being thrown. I don't want to drive it anymore for fear of getting stranded somewhere again.

The only things I can think of are:
1) My 5 month old aftermarket (Carter) fuel pump is crapping out on me.
2) I need a new camshaft position sensor

Anyone else have this problem and solved it?
Get spray bottle and put some fuel in it and keep or in the back of the truck. Next time it happens open the throttle butterfly and give it 5 good sprays then try to start it. If it tries to start you know you're not getting fuel. Figuring out which system is faltering is half the battle. If it happens to be not getting fuel put some vice grips on the return fuel line and see if it will start if so then the fpr is out.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2013
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2009
Location: 559, CA
Posts: 1,174
It turned out to be my crankshaft position sensor.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
93 2.3 slow crank but wont start...? michaels813 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 02-24-2011 11:11 PM
93 2.3 slow crank but wont start...? michaels813 General Technical & Electrical 0 02-13-2011 07:14 PM
93 2.3 slow crank but wont start...? michaels813 General Ford Ranger Discussion 0 02-13-2011 07:14 PM
Will crank but won't start after tranny install hckymstr21 General Technical & Electrical 4 09-05-2010 07:41 PM
Crank, crank, crank xXcecinestpasXx86 General Technical & Electrical 7 05-08-2009 11:35 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:01 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.