alternator light on but have 14 volts at battery - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-24-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Location: NB
Posts: 2
alternator light on but have 14 volts at battery

So driving home in the dark the alternator light came on . I thought I was screwed as the lights would kill the batt. before I got home .Didnt happen and this morn I tested batt. 12.5 v engine off and 14.5 engine running . But the light is still on . Clamped the big red wire to + post and read 8 Amps .

Why is that light on?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-24-2015
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Havertown,PA
Posts: 467
I think the voltage regulator built inside the alternator is bad. You have to replace the alternator. Had it happened to me too.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-24-2015
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,577
Light comes on for over voltage as well as under voltage.

Engine running voltage should be 13.6v at battery.

It does go as high as 14.9volts just after starting, to recharge battery, but then it should drop to 13.6v in a few minutes.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-24-2015
cheese_man's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2009
Location: arthur
Posts: 2,100
alternator light indicates that the alternator is NOT generating any amperage output

that is why the light is on
Reply With Quote
  #5  
Old 01-25-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Location: NB
Posts: 2
RonD ,thanks for that info I will monitor the voltage again but I'm starting to guess that it is maybe the internal regulator of the alt. as the voltage is reading over 14.4 and I get 3-8 amps with the clamp meter. I don't want to cook the battery . Cheers
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low volts and idles rough sometimes help 89rangerblacked General Technical & Electrical 3 11-06-2011 11:20 AM
O2 real time data for Bank 1 reading zero volts for both sensors Green Ranger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 10-02-2010 11:20 AM
1996 Battery light coming on, yet battery and alternator work' SariahLeah SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 06-04-2010 04:16 PM
Engine lopes at idle, drops volts when defrost on 08EscapeArtist DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 4 02-14-2010 05:05 AM
+12 volts (switched) bucky919 General Technical & Electrical 1 06-05-2008 02:25 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:51 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.