Hazard lights no longer work - '97 Ranger - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-17-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: Boulder, CO
Posts: 4
Hazard lights no longer work - '97 Ranger

Hi, RF. I discovered that the hazard lights on my 97 Ranger no longer work. It's not the bulbs because all other lights and turning signals work fine, so I thought maybe the fuse was bad. I shined a light into the hazard-light fuse, and the little metal piece is still intact (not separated). What can I check next? I definitely want to fix them before winter hits.

Thanks!
-Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 09-18-2011
FULLSCALE's Avatar
Level III Supporter

iTrader: (12)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Clinton, Ontario
Posts: 8,181
Just because the fuse looks good doesn't mean it is for sure... run into that one before! Try a different one that you know works to make sure. If that doesn't do it then check the switch!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
I thought turns and hazards use two different flashers ?
Could be just a bad flasher.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: Boulder, CO
Posts: 4
OK, I'll try another fuse to to be sure. If that's not it, someone else also told me it could be a flasher. Does the flasher live somewhere in those wires under the steering wheel?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2011
drppdyllwrngr's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Sep 2007
Location: wilmington, nc
Posts: 2,096
Quote:
Originally Posted by OTRtech View Post
I thought turns and hazards use two different flashers ?
Could be just a bad flasher.
95-97 have one flasher for the turns and hazards.

Quote:
Originally Posted by noraincoat View Post
OK, I'll try another fuse to to be sure. If that's not it, someone else also told me it could be a flasher. Does the flasher live somewhere in those wires under the steering wheel?
the flasher is a big blue box, located under the knee panel, to the left of the steering column. i've not found any at the parts stores. could be a dealer only part.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-22-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: Boulder, CO
Posts: 4
I'll play around with it this weekend, but if there's only one flasher for the turns and hazards, wouldn't that mean that the turning signals wouldn't work either if it died? My turns do work.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-22-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by noraincoat View Post
I'll play around with it this weekend, but if there's only one flasher for the turns and hazards, wouldn't that mean that the turning signals wouldn't work either if it died? My turns do work.
Check the flasher its bright blue
Reply With Quote
  #8  
Old 09-23-2011
drppdyllwrngr's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Sep 2007
Location: wilmington, nc
Posts: 2,096
Quote:
Originally Posted by noraincoat View Post
I'll play around with it this weekend, but if there's only one flasher for the turns and hazards, wouldn't that mean that the turning signals wouldn't work either if it died? My turns do work.
not necessarily. i blew the turn signal side of mine hooking up a gauge cluster. signals wouldn't work but the hazards still did. i think they are two separate circuits going into the relay.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-23-2011
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,780
Quote:
Originally Posted by drppdyllwrngr View Post
not necessarily. i blew the turn signal side of mine hooking up a gauge cluster. signals wouldn't work but the hazards still did. i think they are two separate circuits going into the relay.
Maybe the sw module inside the steering column.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-23-2011
drppdyllwrngr's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Sep 2007
Location: wilmington, nc
Posts: 2,096
Quote:
Originally Posted by Scrambler82 View Post
Maybe the sw module inside the steering column.
nope. replaced the relay and they worked fine.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem with hazard lights 1998 ranger Ranger_Rickster General Technical & Electrical 7 08-11-2011 09:04 PM
Turn signals and hazard lights not flashing anymore DavidY General Technical & Electrical 5 04-09-2011 11:40 AM
Vacuum leak? Vents no longer work jtslmn720 2.9L & 3.0L V6 Tech 25 03-21-2011 12:54 PM
Hazard Lights RedRanger91XLT 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 01-25-2010 12:27 PM
Blowing brake/hazard & signal fuses Ironelk General Technical & Electrical 3 01-17-2007 07:33 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:17 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.