Need advice. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-28-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Need advice.

Hopefully I get a little more input this time around.
I posted the problem almost a year ago and got zero response, still having trans glitches and am looking for a little advice.

The problem I posted a while back :
Quote:
Ive got an '04 4.0 xlt 4x4 with an auto trans. 48K on the clock. Just the other day I was cruising between 50-60mph and I heard a loud thump and my truck kind of shook like I ran something over....looked in the mirror,didnt see anything so I figured it was a pothole. Couple miles later it happened again and continued happening anywhere from every 2-5 miles. WTF, transmission shifts fine everywhere, no noise, vibrations or anything and it only happens between 50-65mph. I went home, checked the trans fluid it was just above the bottom of the hatching so I added a little, right around the top of the hatch now and it seems to be doing it less (I think) there seems to be no pattern to it or related to anything I am doing with the brakes or throttle, it happens less now but did it once on my way to work this AM.
This seems to ONLY happen in the winter, it has only maybe once done it this spring/summer/fall BUT it does shift hard/shudder between 1st and 2nd 85% of the time. My problem is that the problem is intermittent, I still have a powertrain warranty and want to get it fixed before it goes out and/or my warranty expires but I am afraid they will not be able to recreate the problem and just take my money or even if they do find it shifting hard between 1 and 2 they will just shrug it off. If they look at it and find nothing its $150 to me which I really dont want to spend ATM and the problem is still there, if they do fix it, its only $100 and my truck is fixed anybody have any suggestions? It is going in regardless to have the pinion seal replaced, just not sure I want to fork up more dough to have them "look" at my trans. and find nothing.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2008
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
yhea, get it fixed
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2008
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
Have the ATF flushed/changed and replace the filter. Make sure to use ONLY Mercon V if it calls for Mercon V.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Quote:
Originally Posted by Takeda View Post
Have the ATF flushed/changed and replace the filter. Make sure to use ONLY Mercon V if it calls for Mercon V.
Bummer, not the answer I was looking for warranty doesn't cover a flush. Do the symptoms sound like dirty/old fluid and filter or is that just a temporary fix to cover up the real problem? I don't want to flush and fill it to prolong its life till just outside of the warranty then have it shlt on me.

Last edited by Yamanube; 10-28-2008 at 11:25 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Well, I brought my truck in to have the pinion and diff cover seals replaced and told them to take it for a spin just to see if they though something was wrong with the transmission once they got it done. Sure enough they felt the same thing I did and are taking it apart today. It better be covered by the warranty....hopefully a new transmission? Is it common to have transmission problems around 60k?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-03-2008
Crunchy's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hull, Quebec
Posts: 486
Please report you findings. I had the exact same problem, feels like hitting a pothole or you just got hit form behind.

I did a trany flush with new filter and it fixed it, although I would like to know what was happening.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Hopefully they will be calling me today with an update and I will post once I get more info. They where originally trying to sell me into a flush and filter but wanted $150+ for it. I didn't want to do that to "relieve" the problem for a while only to have my tranny go after the warranty expired.
But yeah the jolt on the highway was pretty violent, felt like the brakes just lock up quick then let go and the shudder between 2nd and 3rd was pretty gross too.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Just talked to the Stealership and they said they had to replace a solenoid in the trans...problem solved. Ill be glad to have my truck back this Taurus sucks. They also said I should think about front brakes, if I want they can do it while its in there. $300 and some change but they have a $25 mail in rebate. Ummm no Ill just do that myself thanks.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-03-2008
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
Which solenoid was it?

Rich
Reply With Quote
  #10  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Quote:
Originally Posted by wydopnthrtl View Post
Which solenoid was it?

Rich
She didn't say, I will find out when I pick it up. I am unfamiliar with the specifics of the transmission, how many are there?
Reply With Quote
  #11  
Old 11-03-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
Prolly the overdrive or the LTC solenoid. That happened to the wife's car. Overdrive solenoid went out, started randomly dropping out of OD and eventually would ever hit OD. Tried the fluid and filter change, then took it to the dealership under warranty.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
Quote:
Originally Posted by Johnbaum13 View Post
Prolly the overdrive or the LTC solenoid. That happened to the wife's car. Overdrive solenoid went out, started randomly dropping out of OD and eventually would ever hit OD. Tried the fluid and filter change, then took it to the dealership under warranty.
I am pretty sure it was not the OD solenoid, last winter when it was a recurring problem (mainly the first time it happend and scared the sh*t outta me) I figured maybe there was a problem with the OD because it would only happen around 55-65 mph so I tried turning the OD off and it continued to happen at exactly the same speed (range).
Reply With Quote
  #13  
Old 11-03-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
LTC then maybe. If the converter was locking and unlocking sporadically, it might cause this. When you get the truck back, ask them, and be sure to let us know.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-03-2008
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
EPC solenoid was replaced to remedy the hard/shudder shift. Not sure if this will solve the "bang" that I was getting but if that comes back I will sure as hell bring it in asap.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-21-2009
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
The way you describe it I have the same problem, Did it help or you still getting the thump?
Reply With Quote
  #16  
Old 01-22-2009
Yamanube's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Forest Lake, MN
Posts: 58
I sent you a PM, but yes it definitly solved the problem.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
98 Ranger 2wd in need of new tires, possible upgrade and need advice fivefivesixx Wheels & Tires Semi-Tech 1 11-09-2011 07:14 PM
Need some advice Primer88 Drivetrain Tech 2 05-20-2009 07:33 PM
installing LCD's....need some advice TippnOver Audio & Video Tech 25 08-04-2005 04:34 PM
i've decided to go higher, but need advice TippnOver Suspension Tech 11 06-24-2005 11:55 PM
Need Advice SERGEANT ENOCH 2.9L & 3.0L V6 Tech 13 02-24-2005 02:02 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.