Problems starting consistently - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-03-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Location: CA
Posts: 5
Problems starting consistently

I just picked up a 94 ranger this week. I've been having some trouble getting it to start on a regular basis. After sitting for a couple hours in the cold it will not start on the first or second try. Most of the time it will start right away on the third try. I bought a new battery today and put that in but it hasn't changed anything at all, still having the same exact problem.

Once its started as has run for any length of time it will start up again right away after turning the truck off. Also I noticed after getting it to start for the first time if i hit the gas the engine will studder and almost die. It will do this if I touch the gas for about the first 10 seconds after starting for the first time.

Anyone have any idea what the problem could be based on these symptoms? Thanks for the help
Reply With Quote
  #2  
Old 01-03-2013
evilclown312's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Logan ohio
Posts: 2,772
So when its not starting, is it turning over and just not starting, or will it not turn over at all?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Location: CA
Posts: 5
its turning over and sounds like its almost about to start. It will start on the third time right away almost like clockwork
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2013
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: port crane, new york
Posts: 218
try some dry gas you may of gotten some water in your gas
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Location: CA
Posts: 5
I thought the same about the gas. It was on E when I got it so I brought a can to the gas station and filled it up with 3 gallons (havent had a chance to change the title and register it yet so its not on the road yet). That put me at about a 1/4 of fresh gas and I still have the same problems. Thanks for the quick responses


EDIT: I also have a very loud squealing noise while it is running. I thought it just needed a belt but after doing some research it may be camshaft synchro that seems to be a common problem on 3.0. Can the camshaft synchro cause start up problems?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Location: CA
Posts: 5
can someone clarify whether or not the 94 3.0 ranger has the camshaft synchro? I've seen a couple articles saying no but most parts sites say they fit 94 rangers
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting Problems patkelly1336 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 04-06-2011 05:57 PM
horrible starting, revs up after starting. smokindmax SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 09-01-2009 11:33 AM
Starting problems...HELP!! rangererv 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 08-04-2005 01:01 PM
Starting problems Just Plain Dave General Technical & Electrical 6 07-10-2005 08:43 PM
problems starting up ihatefords2 DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 6 06-01-2005 09:40 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:17 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.