vent issues - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-30-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Icon5 vent issues

alrighty, so im havin some issues with my vents... basicly i have all functions on the heat and fan speed... also my ac works in both positions. my vent selction does not, every thing comes out the defrost. i tore through as much dash as i could(center section) to get to the vaccum lines and the switch itself. all seemed to be intact. fuses seemed ok as well

not sure if anyone has ran into this. but hey shoot some ideas

oh its on a 02xlt with a 4.0 ex cab

thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 07-30-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Vacuum lines under the hood and vacuum ball.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
a grey one and a black one? passenger side? ball attached to inner fender?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2009
S10Killer's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: SO CAL
Posts: 381
the black one it should have two lines going into it
Reply With Quote
  #5  
Old 07-31-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
pics by chance?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-05-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
bump

need some help... this ball were is it located, how many lines in? what kind of connectors to look for?
Reply With Quote
  #7  
Old 08-05-2009
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: 420ville, CA
Posts: 18
should be bolted inside the engine bay on the passenger fenderwell, looks like a big black rubber ball
Reply With Quote
  #8  
Old 08-05-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
On my '01 4.0 4x4, it is screwed onto the passenger side inner fender.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-05-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
haha... yeah about thoose inner fenders... there a lil bit gone...with the ball. ah poop.

ok well i know how to fix. sweet
Reply With Quote
  #10  
Old 08-16-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
ok, i got a new ball. its obvious were there black vac line goes, but were does the grey line run to... pics would help alot too...

thanks guys
Reply With Quote
  #11  
Old 08-17-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Reply With Quote
  #12  
Old 08-17-2009
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
my friend had this problem and it was just a solenoid. 200 bucks though haha
Reply With Quote
  #13  
Old 08-20-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
its deffinetly not a solenoid.

any body????
Reply With Quote
  #14  
Old 08-20-2009
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
One line from the engine to the ball, the other runs into the heater selector.

You can see the line running into the truck in this pic. Second is the ball/football on my truck.

The grey line runs up to the heater bypass.

Name:  HPIM0798.jpg
Views: 2
Size:  121.5 KB

Name:  HPIM0822.jpg
Views: 5
Size:  111.3 KB
Reply With Quote
  #15  
Old 08-20-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
any shots of the grey vac line... i got the black one dialed but the grey is my steak to the heart now...
Reply With Quote
  #16  
Old 08-20-2009
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
The grey is in the pic.

It goes to the heater bypass.
Reply With Quote
  #17  
Old 08-20-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
Both mine are the same color hoses I do believe. I was messing alot with them the past week or so. One end goes into the heater crap. The other end loops around the back of the intake and into a central vacuum 'cluster' on the driverside of the intake manifold.

Why are you missing inner fenders?
Reply With Quote
  #18  
Old 09-03-2009
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
inner fenders are gone because i am eventually gonna be slightly longer travel... will require fibers and such and the started to sag after a day out rallyin so...bye bye to the inners
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gauge issues/heating issues/high oil pressure Fw87 General Ford Ranger Discussion 2 04-26-2015 12:08 AM
vent fan grinding?? flyboy General Technical & Electrical 15 12-07-2005 03:48 PM
Raising breather/vent lines optikal illushun General Technical & Electrical 12 09-08-2005 08:44 PM
DIY Hood Vent checkmyvitals New Ideas 24 01-30-2005 07:28 AM
What is that vent to?? Strider0O0 Interior Semi-Tech 17 12-29-2004 05:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:49 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.