95 2.3L Suddenly runs BAD! HELP! Idles rough, no power. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-13-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1
Icon4 95 2.3L Suddenly runs BAD! HELP! Idles rough, no power.

1995 2.3L 200,000+ miles. All of a sudden it runs very rough. When idleing ithe engine shakes like a hot rod. When starting out in 1st, it feels like it is going to die. When on the highway, the top speed is about 62mph. I changed the plugs and wires last night, but no improvement. I also put synethic fuel system cleaner in tank with no improvement. Also, there are no codes on the dash. I tested the ignition coils.
MAF, CAT-CON, injector, ?????
Reply With Quote
  #2  
Old 05-14-2008
97ranger xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Mass.
Posts: 459
when was the last time the fuel filter was changed out?
Reply With Quote
  #3  
Old 05-14-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
How old is the timing belt ?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-14-2008
WowMike2001's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Stevenson, WA
Posts: 2,583
Humm.. clogged cat?.. the top speed problem sounds like it is overheating, shaking engine and wanting to die at low rpms... low fuel pressure perhaps.. try checking out your fuel filter and/or pump on that issue.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-15-2008
Djt1994's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Niagara Falls, New York
Posts: 59
I had the same problem and it was my fuel filter. You could also check your ic motor.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-20-2008
94rangerguy2007's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: fort myers,fl
Posts: 31
check compreson in all cylinders.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2008
Pyrofallout's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Houston, TX
Posts: 121
Mine was doing a similar thing. Changing plugs and wires helped a little. It only does the shaking and no power from a stop ordeal when I have the ac on now.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-25-2008
ghost_rader's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: newton, nj
Posts: 18
replace the mas air flow sensor it fixed my 96 and i tried everything else first
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idles rough, barely runs OBill 2.9L & 3.0L V6 Tech 9 12-17-2014 05:49 PM
Suddenly "runs fast at startup then dies" DanR14 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 02-12-2014 11:52 AM
idles rough/runs fine kennyflhr SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 09-26-2013 08:05 AM
low volts and idles rough sometimes help 89rangerblacked General Technical & Electrical 3 11-06-2011 11:20 AM
Idles rough, and hard to start, Help!! BOxford32 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 02-23-2008 07:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:01 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.