runability problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 4.0L OHV & SOHC V6 Tech

4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-2014
Thread Starter

I am: jerod collins
Join Date: Oct 2014
Location: belgrade
Vehicle: 2006 ford ranger
Drive Type: 4x4
Engine: 4.0
Posts: 1
Total Props: 0
runability problems

Hello everyone ive got a 2006 Ranger with a 4.0 sohc 4x4 with almost 110000 miles on it. Just gave it a tune up(Ignition module, plugs, wires, air filter and so on). The truck ran perfect before all this and now it just runs like garbage! runs rough, shakes the whole truck at idle, it smooths out around 2000 rpm. backfires when driving it around. and its got the bad rotten egg smell out the exhaust. I was looking at the plug wires on the driver side in the dark last night and I can see them light up. not sure what that means all wires are new????????? any help would be much appreciated! like I said before the thing ran fine before I worked on it that's usually what happens when I work on something though haha!
Reply With Quote
+ 0 -
Old 10-10-2014
cheese_man's Avatar
iTrader: (1)
I am: david fowler
Join Date: Nov 2009
Location: arthur
Vehicle: 2013 transit
Drive Type: 4x2
Engine: 2.0
Posts: 2,012
Total Props: 4
you have some mis run 1 or 2 ignition wires

when you replace ignition wires , only replace 1 at a time , this prevents you from making a mistake
Reply With Quote
+ 0 -
Old 10-10-2014
06FordFX4's Avatar
iTrader: (1)
I am: JR
Join Date: Feb 2012
Location: Canada
Vehicle: 2006 FX4 LII
Drive Type: 4X4
Engine: 4.0
Posts: 694
Total Props: -248
yep. id guess two wires are mixed up, or shitty plugs.
what brand of plugs and wires did you use?

use this to make sure your wires are running to the right plug

Reply With Quote
+ 0 -
Old 10-12-2014
I am: Robert Matzinger
Join Date: Aug 2008
Location: Taylor, Michigan
Vehicle: 2008 FS4 Ranger
Posts: 96
Total Props: 0
That's typical of a crossed plug wire or two.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clutch problems or Motor problems? Or both? JGod General Ford Ranger Discussion 3 02-08-2014 06:35 AM
Clutch problems...possibly?!?!? Help?? ZetaOmegaRanger 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 01-04-2008 01:47 AM
Door dinger mod... now problems with blinkers? Zero General Technical & Electrical 4 09-28-2004 10:35 AM
Amp problems Skyjacker_44 Audio & Video Tech 3 08-31-2004 08:52 AM
Driver's side seat belt problems... 98blackranger Interior Semi-Tech 6 06-24-2004 01:07 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 03:06 AM.