04 ranger, spitting and sputtering under load - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-01-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
Icon9 04 ranger, spitting and sputtering under load

Hi guys, I have a problem that I hope you can help me figure out. I have an 04 Ranger, 3.0 2wd standard 5 speed. My problem is that a couple of weeks ago, I noticed that when I start out in 2nd gear the engine spits and sputters, but once the rpms come up a bit, it runs fine. Also, my idle is around 500 and rough, but it has always been that way. Was told by Ford that that is normal. This spitting and sputtering is NEW! What could it be? Changed plug wires and coil. Plugs are newer, so should not be them. I suspect the Catalytic converter. HELP! PLEASE!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-02-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Why do you start out in 2nd gear and not 1st gear?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-02-2011
btm757's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Norfolk / Chesapeake, VA
Posts: 3,980
dont lug your engine. its not good for it.

but yes cat converters and cause lots of things... What is your gas mileage like and have you had any power loss?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-02-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
Honestly....I start out in 2nd because 1st is too low. Of course, now I start out in 1st.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Just seems like it would sputter a bit starting in 2nd vs 1st.
Other then that I would check IAC and MAF?
Reply With Quote
  #6  
Old 06-02-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
My gas mile is about 20mpg. About the power....it is much better in the morning when the engine is cold, and at higher rpm. But once it is hot.....I can feel a power drop off. Oh, and in the mornings when the engine is cold....gas mileage goes down?
Reply With Quote
  #7  
Old 06-02-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
Never has done this before.....been starting out in 2nd for the whole life of the truck. I don't know the terms IAC and MAF. Are they sensors?
Reply With Quote
  #8  
Old 06-02-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Idle Air Control & Mass Air Flow Sensors, yes.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-02-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Quote:
Originally Posted by polarrey View Post
Never has done this before.....been starting out in 2nd for the whole life of the truck.
Take pictures of the glazed flywheel and pressure plate when you replace the clutch next month.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-03-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
Why was I not surprised to see that you live in Upstate NY? You could have just said that starting out in second gear will cause glazing of the flywheel and pressure plate. I'm a truck driver.....and I have never seen this happen to any truck I have ever driven. Granted my truck isn't a big rig, however, it does not have the power or weight of one either. I highly doubt that glazing is the problem. It's not slipping. The engine is cutting in and out under load. Tac falls off each time, does not increase in rpm. Which it would do if the clutch were slipping.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-03-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post
Idle Air Control & Mass Air Flow Sensors, yes.
Thank you. I will check these and see what happens.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
93 Ranger 2.3 misses under load at take off and mid throttle 93rangerbamaboy SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 01-15-2014 05:37 PM
Squealing/sqeaking noise, very high pitched and varies under load 1996DangerRanger General Technical & Electrical 7 12-04-2011 03:50 PM
site taking forever to load/partial load morris Ranger-Forums Office 59 09-06-2011 12:59 AM
spitting and sputtering muddin'Ranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 10-15-2009 03:08 PM
rattling noise b/w 2k and 4k rpms under load? Edge of Darkness 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 12 04-20-2006 08:10 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:21 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.