Knocking at startup - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-07-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Bethel Park, PA
Posts: 36
Knocking at startup

Well, I started another thread on here asking about putting a new PCV valve in, which I finally did. I've had a slight knocking when I first start up my truck that eventually seems to go away once it's at normal operating temperature. I was hoping changing the PCV valve might help but unfortunately it's still knocking when I first start it up. What do you guys suggest I try to get rid of the knocking? I use 5W30 oil which is recommended. That's what I've always used. Should I try going a little heavier starting weight like 10w30 since the problem only seems to be when the engine is cold? Should I try sea foam and see if that helps? Maybe I have some carbon buildup in there, I don't know. I just changed my oil about a month ago so I guess I'd have to wait a while before going the sea foam route. Anyway, any suggestions would be appreciated. Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Did it start knocking after the last oil change ?
What oil filter are you useing ? It may have a bad anti-drain back valve.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Bethel Park, PA
Posts: 36
Quote:
Originally Posted by OTRtech View Post
Did it start knocking after the last oil change ?
What oil filter are you useing ? It may have a bad anti-drain back valve.
It always knocked just a little right after an oil change but then it would go away. This one hasn't gone away since the last oil change about a month ago come to think of it. Should I basically just try another oil change and see what happens? I always use the motorcraft oil filters since Ford recommends them. Never had a problem with one before. Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-08-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Bethel Park, PA
Posts: 36
If I decide to do another oil change just in case it's a bad filter, should I continue using the 5W30 or should I give 10w30 a shot? I've been using 5w30 high mileage oil but someone told me recently that high mileage oil is bad for the seals. Is this true and if it is would it be OK just to go right back to the standard oil or should I just stick with high mileage oil? I've actually been using it for a couple of years now. Thanks.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-08-2009
darkstar_420's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: sk
Posts: 621
hey at least you dont have the 04-05 f150 knock, i got it but im not worried, my 5.4 knocks all the time, sounds like a diesel
Reply With Quote
  #6  
Old 08-10-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Bethel Park, PA
Posts: 36
Do you guys think I'm maybe making too much of this? I just changed the oil filter a little while ago to at least eliminate that possibility. You can still hear that slight knock at start up. Goes away when warmed up just like before. I could try the seamfoam thing next although I probably should've tried that first since you have to change your oil right after it. Maybe I run a good fuel system cleaner through it and see what happens.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-10-2009
darkstar_420's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: sk
Posts: 621
my 2000 ranger knocked on start up when it was colder out side (fall/winter) but the knock quickly disappeared, so if its the same as what mine was i wouldnt worry about it
Reply With Quote
  #8  
Old 08-10-2009
lifted_Mazda01's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
mine does the same thing, when it warms up it goes away, shoulds like a knock, but with a liquid swush to it, i was told could be a lifter, but i put some stp in it and it didnt work right away, but the longer the oil is in the engine (between changes) i notice it gets less and less, so yea good thread dude i am gunna monitor this one, o yea, i did the whole seafoam thing.... didnt help so do it just for the carbon, but it wont fix the problem
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
funny idle, startup weird, and transfer case, under warranty..help erock 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 11-17-2006 07:04 PM
E fan coming on at startup (cold)? winks General Technical & Electrical 25 09-23-2006 12:20 PM
Smoking on cold startup Justin R General Ford Ranger Discussion 12 07-22-2006 02:34 PM
chatter noise at startup. zabeard 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 32 01-12-2006 06:44 AM
On Startup When It's Cold eXtremePC General Technical & Electrical 15 12-30-2004 03:57 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:02 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.