Sputter/Bucking Under Load - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource

2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Sputter/Bucking Under Load

Reply

 
 
 
  #1  
Old 02-05-2010
blackedoutv6's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Location: Friendswood, Tx
Posts: 30
Sputter/Bucking Under Load

Hey all!

I've got a little problem I need some help with ASAP.

My brother has a 2001 3.0 ranger. About 90% of the time if you give it 3/4 to full throttle it starts bucking back and forth real bad until you let off the throttle. Its the worst if you punch it around 50-60mph.

I'm pretty mechanically inclined, but I'm kind of at a loss here.

I've changed the plugs, wires, coil pack, air filter, gas filter, PCV valve. The tune up seemed to help, but definitely didnt fix the problem.

I found this thread, but didn't really get any definite answer..
https://www.ranger-forums.com/forum2...puttering.html

Any help is appreciated guys
 

Last edited by blackedoutv6; 02-06-2010 at 08:28 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2010
blackedoutv6's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Location: Friendswood, Tx
Posts: 30
bump
 
Reply With Quote
  #3  
Old 02-06-2010
Member
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Could be low fuel pressure or a flat spot in the TPS (throttle position sensor).
 
Reply With Quote
  #4  
Old 02-06-2010
blackedoutv6's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Location: Friendswood, Tx
Posts: 30
what could cause the low fuel pressure issue?
injectors maybe?

can you voltage test ranger TPSs?
if so, what should the reading be?

oh btw the truck has about 80k on it..
 
Reply With Quote
  #5  
Old 02-06-2010
TheStig88's Avatar
Member
iTrader: (4)
Join Date: Aug 2008
Location: Columbia, Missouri
Posts: 2,120
check your sparkplugs

may be time to replace them
 
Reply With Quote
  #6  
Old 02-06-2010
blackedoutv6's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Location: Friendswood, Tx
Posts: 30
Originally Posted by blackedoutv6 View Post
I've changed the plugs, wires, coil pack, air filter, gas filter, PCV valve. The tune up seemed to help, but definitely didnt fix the problem.
Originally Posted by TheStig88 View Post
check your sparkplugs

may be time to replace them
 
Reply With Quote
  #7  
Old 02-06-2010
TheStig88's Avatar
Member
iTrader: (4)
Join Date: Aug 2008
Location: Columbia, Missouri
Posts: 2,120
*facepalm
 
Reply With Quote
  #8  
Old 02-08-2010
Member
Join Date: Mar 2007
Location: Perry, Florida
Posts: 95
does it have a CEL....DPFE sensor causes bucking problems
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
morris
Ranger-Forums Office
59
09-06-2011 12:59 AM
dhugo2
2.3L & 2.5L I4 Tech
3
05-19-2010 06:58 PM
feh728
2.9L & 3.0L V6 Tech
8
10-16-2009 07:30 PM
503_94ranger_541
General Technical & Electrical
5
03-13-2008 02:11 PM
Edge of Darkness
4.0L OHV & SOHC V6 Tech
12
04-20-2006 08:10 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Sputter/Bucking Under Load


Contact Us Sitemap Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.