Still running lean, out of ideas - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-09-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
Still running lean, out of ideas

So my truck has been running leans in both banks for about a month now and I'm out of ideas. Today I replaced my pcv valve and hose along with cleaning every sensor I could get my hands on. Iv also checked every hose for cracks but nothing. Iv replaced plugs, seafoamed it, cleaned the injectors. I dont know what else to do! Goin nuts here
Reply With Quote
  #2  
Old 12-09-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Fuel pump pressure
Leak at the intake manifold gasket
TPS out of spec
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2009
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
as OTR said, id also suspect a bad MAF, maybe someone local has one that you could trade? did you do the MAF mod by chance?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-09-2009
paintballer4758's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Renton, WA
Posts: 235
or maybe your 02 sensors are bad?
Reply With Quote
  #5  
Old 12-09-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
Quote:
Originally Posted by Toreador4x4 View Post
as OTR said, id also suspect a bad MAF, maybe someone local has one that you could trade? did you do the MAF mod by chance?
Nope already tried that MAF and its good.

As far as gaskets go I'm not sure how to check those so havnt tried to see if that was the problem. I did spray carb cleaner while the engine was running to see if it was sucking in air anywhere else but didnt notice anything.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-10-2009
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Sacramento, Ca
Posts: 68
its most likely the fuel pump man. you may be getting enough pressure from it but not enough volume. its rare that the intake gasket would leak on both banks but it is a possibility. also have you tried replacing your fuel filter?
Reply With Quote
  #7  
Old 12-10-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Remove and reinstall the intake tube between the MAF and the throttle body , make sure it is tight and doesn't leak.
Next , remove a battery cable for half an hour then reconnect.Start the truck and let it relearn its idle.
Drive it normally for a day so the PCM can relearn its optimum settings.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-10-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Wow, if you would have listened to me the first time and used the fuel-trims to get data on your problem this would have been fixed by now.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-11-2009
ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Imperial Beach, CA
Posts: 4,502
put more gas in it.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-08-2010
angstrom's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, ON
Posts: 13
change wires?
Reply With Quote
  #11  
Old 01-08-2010
jdugan4859's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: -
Posts: 497
Quote:
Originally Posted by Jp7 View Post
Wow, if you would have listened to me the first time and used the fuel-trims to get data on your problem this would have been fixed by now.
Do you have a procedure for doing that?
Reply With Quote
  #12  
Old 01-08-2010
Corkey's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2009
Location: sioux narrows,ontario
Posts: 83
i bet fuel pressure regulator,, check the pressure on the fuel rail fitting,,and change the fuel filter,
Reply With Quote
  #13  
Old 01-13-2010
rudy2k7's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Killen, AL
Posts: 50
to check you gaskets go get a can of startin fluid from any parts house crank your truck and start sprayin, if the engine revs you have a leak
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
anyone still still using halogen bulbs here check out this harness cheese_man General Technical & Electrical 4 12-29-2013 11:02 PM
running lean codes and stalling skyway0018746 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 26 04-25-2009 03:20 PM
Bank 1 and 2 running lean 02rangerguy 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 7 01-16-2009 09:22 PM
Trucks Running Lean..Need Help! vansnxtweek 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 7 02-21-2008 12:31 AM
lean bank 1 / lean bank 2 acxlt01ranger4x4 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 06-24-2006 07:52 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:38 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.