Truck is a little rough on intital start and rich smelling. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-13-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Truck is a little rough on intital start and rich smelling.

Hi Guys,

Truck is running pretty good with new engine but I'm having a little issue. On the initial start it sounds like its choking a bit then some smoke comes out the exhaust a bit and smells really rich. Once it's on and starts idling it runs fine, but that initial start always chokes a bit.

I was thinking maybe spark plugs or o2's?

Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2009
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
take it back to the place that installed it, make them figure it out
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Well they used the same spark plugs, I can change those at home myself instead of driving an hour to have them do it. If the spark plugs don't fix it then I'll take it over to them, just wanted to pick some peoples brains on here.

After all, that's what this site is for.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
It could be a number of things. That water did a number on your truck dude.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-13-2009
Lazler's Avatar
Senior Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Brantford, Ontario
Posts: 5,526
yeah but its a new motor so its not a water issue
Reply With Quote
  #6  
Old 01-13-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by Lazler View Post
yeah but its a new motor so its not a water issue
New engine but same wiring, MAF, O2 sensors and various other things. The motor is probably just fine but something electrical was hurt.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-13-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Yeah but the water passing through the MAF and IAC and prolly in my exhaust too frying my o2's...

I just remembered they are all under warranty so I gotta replace them today.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2009
chainfire's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Mission B.C.
Posts: 3,126
Did you change your MAF? And why didn't you get them to change your plugs while its out? I take it you got a new computer, what else did you get new electrically?
Reply With Quote
  #9  
Old 01-13-2009
04blackedge's Avatar
RF Veteran
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Clean the MAF and IAC
Reply With Quote
  #10  
Old 01-13-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by chainfire View Post
Did you change your MAF? And why didn't you get them to change your plugs while its out? I take it you got a new computer, what else did you get new electrically?
All the same electrical parts. All I got was the engine block and that's it. Everything else was transferred over. Didn't think my plugs were that bad so I didn't have them change them. But I can do that. Same computer and everything.

Quote:
Originally Posted by 04blackedge View Post
Clean the MAF and IAC
Both on warranty... gonna just get brand new ones today and put them on.

I'll keep you guys updated.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-13-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
isn't it a new bottom end or a 'refreshed' engine?? what you bought was a short block. generally theres break-in smells and break-in smoke on new engines.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-14-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by Fx4wannabe01 View Post
isn't it a new bottom end or a 'refreshed' engine?? what you bought was a short block. generally theres break-in smells and break-in smoke on new engines.
Good to know. It's a reconditioned engine. Here's the link:

http://karking.com/product_info.php?...roducts_id=159

I still went ahead last night and replaced the IAC under warranty and spark plugs to motorcraft platinum. Truck runs perfect as ever except for a lil smoke at inital start ups... I'm just going to keep cruising it and hopefully it will fix itself.

Thanks Shane.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-14-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
'reconditioned' can mean ALOT of different things. IF it's a re-ring and hone job, there should be just a little bit of smoke for a little while. shoot...my chevy with the new engine still smokes pretty good. but...i could have messed up building it too. lol.


i'd wait for other opinions...but for now, keep rockin' it.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-15-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by Fx4wannabe01 View Post
'reconditioned' can mean ALOT of different things. IF it's a re-ring and hone job, there should be just a little bit of smoke for a little while. shoot...my chevy with the new engine still smokes pretty good. but...i could have messed up building it too. lol.


i'd wait for other opinions...but for now, keep rockin' it.
Sup Shane,

I noticed it again this morning when I started it... the smoke that comes out the exhaust is kinda blueish now that I've looked at it closer. Still runs fine though after it gets warmed up so I will definately keep rockin it.

Anyone else shine some light?
Reply With Quote
  #15  
Old 01-15-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
blue smoke = burning oil.


pay close attention to your oil level. imo...if it still does it after 500 miles or 1000 miles, i'd talk to the place you got your engine...
Reply With Quote
  #16  
Old 01-16-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by Fx4wannabe01 View Post
blue smoke = burning oil.


pay close attention to your oil level. imo...if it still does it after 500 miles or 1000 miles, i'd talk to the place you got your engine...
Will do.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keep smelling anifreeze andrew_deaton 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 02-09-2012 04:53 PM
90 Ranger, rough idle and seems rich. jz 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 05-14-2009 10:42 PM
My K&N filter fell off and engine idels a little rough. straightedge General Ford Ranger Discussion 13 12-09-2007 12:31 PM
Idling Rough and Rich Exhaust DefyBass SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 04-03-2007 02:18 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:09 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.