4.0 OHV cam position sensor help! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
4.0 OHV cam position sensor help!

hey guys got code P0340 on my truck, been idling kinda funny, loss of power and truck is shakey. anyhow im replacing just sensor for now. do i need to get alignment thing or just unscrew and pop in?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
also where is it at? i cant seem to find it 4 the life of me.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2010
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
it is on the rear of the motor, and you dont have to align it...just unbolt and bolt the new one on. read my 3.0 how-to on it, it is real similar to the 4.0
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
i read somewhere i have to take the intake manifold off true, not true?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
maybe a pic of where its at would help, i searched through threads but no luck.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-03-2010
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
the upper intake has to be removed. my write up should be in the how-to section. it is on the rear of the motor just to the passenger side of the center line
Reply With Quote
  #7  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
isnt it different on a 4.0 vs, a 3.0?
Reply With Quote
  #8  
Old 07-03-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
i read through the how to, doesnt help much cuz my problem is i cant find the sensor.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-03-2010
steveo1271's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: lexington,sc
Posts: 780
here the best i could do for ya,http://www.rangerpowersports.com/for...d.php?t=226230
i tryed to take some pics but they sucked lol

Last edited by steveo1271; 07-03-2010 at 10:06 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-04-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
thanks for pic. i knew it had to be aroudn somewhere, think im just gonna havet to take a mirror and use it to look around in the back. see if i can do without taking intake off.
Reply With Quote
  #11  
Old 07-05-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
im having trouble getting intake manifold off cant get metal tube disconnected any ideas?
Reply With Quote
  #12  
Old 07-05-2010
steveo1271's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: lexington,sc
Posts: 780
are you talking about the one that connected to the the driver side that's kinda on the bottom lol
Reply With Quote
  #13  
Old 07-05-2010
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
Justin and I did mine you have to take the intake off to even find the damn thing and then the lower intake can still be a pain in the butt to where its located.

just order some upper intake gaskets and do it up. didnt take me but what 15-25 min to pull the intake maybe
Reply With Quote
  #14  
Old 07-06-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
yes talking one thats on driver side it like connects to egr valve and exhaust manifold.
Reply With Quote
  #15  
Old 07-06-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
fixed. what a *****!
Reply With Quote
  #16  
Old 07-06-2010
cchsbuzz19's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Canton, Ohio
Posts: 2,417
Glad you got it fixed. From the sounds of it, I really hope mine doesn't go bad haha
Reply With Quote
  #17  
Old 07-06-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
yeah it was a pain. had to take upper intake off. mine was a pain.
Reply With Quote
  #18  
Old 07-06-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
but ford wanted 300 to do it.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.0 Cam shaft position sensor bigred08046 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 09-28-2010 04:48 PM
'94 Mazda 4.0L cam position sensor IslandFord 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 05-19-2010 08:35 AM
How to replace a cam position sensor Thedangerranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 12-04-2008 08:20 AM
Cam position sensor help please Thedangerranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 11-30-2008 04:25 PM
Bad Cam Position Sensor? Srkasner 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 08-17-2008 07:18 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.