The 4x4 Low doesnt work. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-10-2007
Alex98's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
The 4x4 Low doesnt work.

My 4x4 low doesnt work after i use the 4x4 high there is a high pitched noise that comes from the wheels. Im thinkin since the switch is electric that the 4 wheel low switch is broken. I am also wondering, is the rear-end on a ranger an 8.8 or if else what is it?? Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-2007
DaGGer's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: East Windsor, CT
Posts: 919
Ok your 4x4 works it just doesn't go into LOW. Make sure your stopped and hitting the brakes when up put it in or it won't go in. Also not all rangers have an 8.8, some have a 7.5 to.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2007
00Ranger4digbeast's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Hudson,Fl
Posts: 252
with my ranger u gotta back up and go foward for LOW to lock in and yes some 2wd rangers came with a 7.5 ring gear.....
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
need to be in neutral and have the brake pedal smashed to get it in LOW. make sure its already engaged in 4 High first.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2007
thesoundmaster's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Centennial CO
Posts: 5
^^^^^^that and wait about 5 seconds until the light that says "4WD Low" comes on. Usually you'll hear a click, click as it's switching
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2007
Alex98's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
im thinkn its the electric switch on the transfer case, so im gonna replace it, but i can get it in once but when i try to take it out it wont go out and the lights will blink thats why im thinkn that i talked to a frod mechanic and thats what they said would prolly be the problem
Reply With Quote
  #7  
Old 11-15-2007
4LO 4.0's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Grovetown, Ga
Posts: 650
Quote:
Originally Posted by DaGGer
Also not all rangers have an 8.8, some have a 7.5 to.
4x4's have the 8.8, 2wd's have the 7.5
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LOW LOW LOW RPMS JRacer 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 23 05-07-2009 12:25 AM
horn doesnt work any idea on how to fix it? MikeyFord3 General Technical & Electrical 5 09-12-2008 12:39 PM
my 4x4 doesnt work...suggestions? skh711 General Technical & Electrical 8 09-20-2007 08:17 PM
Speedometer doesnt work. PLEASE HELP 99Ranger3.0 General Technical & Electrical 17 02-22-2007 06:01 PM
Active Users link doesnt work for me Zero Ranger-Forums Office 2 01-27-2005 12:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:25 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.