Front end roar - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-06-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Front end roar

Its a 2002 edge 4x4 and it has brand new ball joints, tie rods and tires but the front end sounds like its roaring going down the road. I think the hubs might still be locked since my t case motor shattered a magnetic this weekend and had to manually knock it out of 4wd. Ihave a motor on the way but has anyone else ran into this? It roars at just about any speed and is annoying. It still drives great.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-06-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Check the cooling fan,maybe the clutch is stuck.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
Quote:
Originally Posted by timpat92855 View Post
Its a 2002 edge 4x4 and it has brand new ball joints, tie rods and tires but the front end sounds like its roaring going down the road. I think the hubs might still be locked since my t case motor shattered a magnetic this weekend and had to manually knock it out of 4wd. Ihave a motor on the way but has anyone else ran into this? It roars at just about any speed and is annoying. It still drives great.
what about a wheel bearing and your truck doesnt have front hubs...your front axle is a live axle set up
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Didn't know I had a live set up. This is my first 4wd so I got some learning to do. Will check clutch on fan. How do you go about checking wheel bearings in these.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Wirelessly posted

Get wheels in air and see if they wiggle
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Easy enough thanks
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2011
4.0lRanger02's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Hunlock Creek, PA
Posts: 118
i would guess wheel bearings i replaced 5 in my truck already. It can get to the point that it sounds like your running a set of bogger tires up front.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-07-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Yea it sounds like I have badly worn mud tires up front. Will check bearings and get back.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-07-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by timpat92855 View Post
Yea it sounds like I have badly worn mud tires up front. Will check bearings and get back.
if you do, rotate them to the rear and see if the noise goes away
Reply With Quote
  #11  
Old 09-07-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
I have brand new all terrian tires
Reply With Quote
  #12  
Old 09-12-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Turns out the passenger wheel bearing has a fair amount of slack up and down. Left and right is still kinda tight. I got a bearing on the way. I know what im doing this saturday. Thanks guys
Reply With Quote
  #13  
Old 09-17-2011
timpat92855's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Posts: 1,067
Changed out the front hub today and ended up having to change the cv axle too. But all back together now and put 70 miles on it with no problems.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 front end conversion to a 2004 front end??? 01_Camaro_SS Exterior Semi-Tech 7 12-20-2016 06:00 PM
The "wind tunnel roar"... FIXED finally. joldtown 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 08-07-2009 02:43 AM
Vibration/Roar at 40+........help please. Oh5Edge Drivetrain Tech 8 03-05-2009 02:12 PM
Roar after t-bar crank??? GT_hatchback Suspension Tech 2 02-22-2009 04:06 PM
front end done, rear end to go quicksilver2001 Drivetrain Tech 2 03-14-2008 06:51 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:36 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.