Ranger 4x4 not working. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-29-2007
RangerEdge4x4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Indiana
Posts: 31
Ranger 4x4 low not working.

Hi guys, A couple weeks ago I was checking out the 4x4 high and low
and everything worked like it should. Tonight I put it in 4x4 high, and
it is working, but before switching back to 4x2, I flipped the switch to
4 low and it would not go into 4x4 low. I tryed putting the auto in neutral
and tryed, but it still would not go into 4 low. The 4x4 high is working
though. Anyone know why it wont go into 4 low? It is a 04 Ranger Edge
4x4 five speed auto.
Thanks.

Last edited by RangerEdge4x4; 01-29-2007 at 09:22 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-29-2007
RF Veteran
 
Join Date: May 2005
Location: College Station, TX
Posts: 5,782
Check your user manual. I think the procedure for automatics is to have the truck in neutral, foot on the brake, at a complete stop. Flip the switch to 4lo and you should be good to go. You can only go into 4lo from 4hi, and you can only go from 4lo back into 4hi. Don't try to switch it straight from 2wd to 4lo all at once.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-29-2007
shadyluke's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: West Grove, PA
Posts: 2,077
Yeah you have to be at a dead stop, in neutral, with your foot on the brake.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2007
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
yea, if that doest work, try putting on the ebrake just for ****s
Reply With Quote
  #5  
Old 01-30-2007
RangerEdge4x4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Indiana
Posts: 31
There wasnt anything, I had it in neutral, I just did have the brake pressed.
I read this and went back out and tryed it again and it worked.
Thanks alot guys.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4x4 not working on 02 ranger kidd General Ford Ranger Discussion 4 04-05-2015 05:14 PM
98 Ranger 4x4 not working Peats4x4 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 04-12-2013 09:29 AM
Ranger not charging and chime not working jfoster2505 General Technical & Electrical 3 02-14-2012 08:23 PM
1994 Ranger XLT 4X4 not working! 94'RangerGuy General Technical & Electrical 0 01-13-2011 01:06 PM
1991 Ford Ranger 4x4 not working ARMDOG Drivetrain Tech 0 01-10-2011 10:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.