Tranny problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-28-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Edgewater FL
Posts: 4
Tranny problem

04 ranger 4litre. Had to remove intake to replace thermostat housing. Back together, leak stopped but tranny slams into gear( auto) What did I get wrong? Engine lite also on, are these problems related? Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-28-2011
leadfoot's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: MA
Posts: 894
I'm thinking your Mass Air Flow sensor is not plugged in or the plug itself is bad. Does it shift differently through the gears? The engine light would come on for this problem.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-28-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Edgewater FL
Posts: 4
Sounds very possible. Any idea where this is?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-28-2011
leadfoot's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: MA
Posts: 894
It is between the rubber tube part of the intake and the filter box, mounted on a metal piece.

Make sure you also plugged in the temp sensor on the backside of the rubber intake tube.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-28-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Edgewater FL
Posts: 4
I bet $20 you're right, check it in morning, thanks!! I'm gonna like this forum!!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-28-2011
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
Quote:
Originally Posted by leadfoot View Post
I'm thinking your Mass Air Flow sensor is not plugged in or the plug itself is bad. Does it shift differently through the gears? The engine light would come on for this problem.
I had to push my upper rad hose back on, and forgot to plug the MAF in. It was shifting a bit harder than normal and no CEL. Only had one drive cycle on it though.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Edgewater FL
Posts: 4
Thanks everyone for trying to help. The mas detector made sense to me too but as it turned out Discount hooked up their code reader and it was the Throttle position Sensor. Thought you might want to know. Again thanks for your help.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
auto tranny to manual tranny swap Draimen Drivetrain Tech 2 09-03-2016 11:35 AM
Converting From Auto 4wd Tranny to Manual 2wd Tranny SteveOh Drivetrain Tech 11 05-16-2013 01:07 PM
auto tranny to manual tranny in a '97 4.0 4wd..... lifted97ranger Drivetrain Tech 19 11-26-2007 01:12 PM
converting auto tranny to manuel tranny. ryanrebel125 Drivetrain Tech 4 08-09-2005 06:18 PM
light tranny fluid residue on bottom of tranny pan (auto) PickupMan92 General Technical & Electrical 4 07-31-2004 11:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:22 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.