Base Timing Problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-10-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: roland, ar
Posts: 2
Base Timing Problem

New to the site and have been searching but cannot find an answer. I picked up a 1995 Ext cab 2.3 5sp dirt cheep that was towed behind a motor home in first gear for a mile or two, engine was over revved and the valves were bent. Bought a used head, cleaned everything and installed the head & new timing belt w/tensioner, engine ran but was real sluggish. Used a timing light and checked the timing and was at 15deg BTDC The longer the engine ran the more the timing would change and it went to 28deg BTDC Stopped and restarted engine and the process started all over again. Well that engine locked up so I bought a used engine and installed it today and I still have the same timing issue, no CEL, starts easy. Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-10-2014
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,580
The '89 and up 2.3ls were distributorless so no user adjustable timing.

In '95 Ford added the CPS(cam position sensor) and moved the ICM(ignition control module) into the new EEC-V(OBD II) computer, so computer controls the timing based on input from the CKP(crank position) sensor and a little input from CPS(CPS is mostly for injector timing).

If CKP sensor is not working engine won't start.
CPS could be the issue but you would get a CEL, so that really only leaves the computer as the problem.

Does the CEL come on with the key and then go off after a few seconds?
You may want to rent an OBD II scanner and watch some live data while engine is running, see why computer thinks it needs to change the timing.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-29-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: roland, ar
Posts: 2
OK been very busy with other things but have been looking at the Ranger, started it today and the base timing has settled down to 14 deg BTDC with or without the SPOUT connector and with KOEO the CEL stays on and never goes off until the engine is running. Do I have a bad ECM?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Timing Belt or Timing Chain? Phatmatt2009 General Ford Ranger Discussion 5 02-15-2017 12:14 PM
85 ranger 2.3 base ignition timing at 20 btdc at idle is this normal pbilt SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 01-26-2011 01:03 AM
timing chain or timing belt? da lone ranger 2.3L & 2.5L I4 Tech 2 07-26-2008 01:10 AM
timing belt or timing chain da lone ranger 2.3L & 2.5L I4 Tech 2 07-18-2008 11:03 PM
Who here bought a base ranger new? chavist93 General Ford Ranger Discussion 7 02-24-2008 08:08 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:10 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.