no start - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-13-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2015
Location: pfafftown
Posts: 1
Icon8 no start

My first posting new member. I have a 2.3 engine with carb no injection. I had a oil pump lock up and result distributor gear was broken. Overhauled engine and 40 miles later quit running. Pulled distributor and once again gear is stripped of teeth and auxiliary gear same issue. I know there are no teeth on these gears only way to describe.

I don't know if there is a shim or something missing to make sure gears mate the proper way. The book I have does not show shim present. I really need help on this issue can send pictures if needed. This engine is being used in a sand rail mated to a VW transaxle.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-13-2015
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,582
No, no shims, it wasn't a common issue but it did happen on many Pinto 2.3l engines so I assume Rangers as well, some 2.3l went 500k miles without the issue others had chewed up distributor gears quite often.
Which would make me think it was something specific to the AUX shaft bearings or oil passages in certain blocks.
I would think the AUX shaft is moving, shifting positions, I think you would notice if the distributor bushing were the problem after removal.

If second gear went out then you now have metal flakes in the oil pan so flush it as best you can.
New AUX shaft and Bronze distributor gear(if you can still find one) would be what I would try.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
only start on easy start kyde General Technical & Electrical 2 05-25-2014 06:17 AM
Incorrect jump start. Truck won't start now. Pilot General Technical & Electrical 3 10-27-2013 08:07 AM
Won't start, dome light dies when trying to start. Jerkstore General Technical & Electrical 4 10-02-2011 10:53 AM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
remote start helliboarder General Ford Ranger Discussion 8 11-26-2004 12:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:06 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.