SMOG Idle Problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Buellton
Posts: 8
SMOG Idle Problem

Hey guys I went to sell my truck and had it sold and all i needed was a smog (required here in CA) i took it in and it didnt pass. On idle it was a Gross Polluter, it didnt pass because of too high hydrocarbons. (unburnt fuel) I went here and used the Lambda calculator and found that it was running a little lean and not getting a complete combustion.
Its a little rough at idle, which seems to be common for these engines with high mileage.
188000 miles right now.

So far i have done plugs, wires, oil change, sea foam, another oil change, cleaned MAF, cleaned Throttle body, Timing belt and water pump, coolant flush, and added a can of Restore in the the last oil change.

I would like to clean the IAC, but im not sure where it is.
Any other ideas on what to do that could help?
Thanks for your input
Zack
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Buellton
Posts: 8
Here
Found that in a google search, thought others might like it.
I have cleaned that, but it was pretty dirty, i might just buy a new one.

Other things i was thinking that could be the culprit were
Oxygen sensor, or some other sensor.

I also get pretty bad mileage. 20 and below.
But my temp gauge also ALWAYS reads cold. The maximum its gotten is a little past the cold line.
I was under the impression that there were 2 temp sensors, one for the gauge, and one for the computer. Is this right?
I should probably replace my thermostat anyway. Ill put it on the to do list...
Reply With Quote
  #3  
Old 10-04-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Buellton
Posts: 8
No one even has any comments?
No ideas even?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-09-2011
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Forney,Tx
Posts: 62
Mine was a bit ruff on idle when I noticed the connector on the rear coil had fallen loose, clips to hold it in place had broken off. Stuck it back in and it smoothed right out. Might even account for unburnt fuel running on just one bank of plugs, that is if yours is eight plugs ????
Reply With Quote
  #5  
Old 10-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Buellton
Posts: 8
New IAC, didn't help.
New O2 sensor, didn't help.
My PCV is pretty dirty, and i cant get to the little catch can that is connected to it.
I have a new cat sitting ready to go in, but id rather return it and get my money back if i can fix the actual problem.
...
Cleaned the PCV, new cat, we will see if it passes...
this forums sucks.
ford rangers suck.
anyone want to buy mine?

Hopefully this will help someone else when they have trouble, because the rest of you guys aren't much help. Thanks for the one response, it was plugged in and fine. As are all of my other wires.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-25-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Can't be much help if you don't give us enough info such as year and engine size.

https://www.ranger-forums.com/ranger-forums-office-13/everyone-please-insert-signature-120109/
Looking to ask a question on the Ranger-Forums.com? One of the first things you can do so that others are can assist you in answering any questions is to list your specs / details in your signature.

For example, set your signature with year / make / model / drivetrain etc.

The more full signatures people see, the more likely they are to also create their own.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nevada smog test???? DangerRanger1933 General Ford Ranger Discussion 7 02-16-2009 07:12 PM
will i pass smog with no muffler? jamesxEDGE General Ford Ranger Discussion 7 09-22-2008 01:57 AM
'98 4.0 did not pass Nevada smog test?? DangerRanger1933 General Technical & Electrical 0 11-22-2007 06:20 PM
I GOT A " SMOG" PROBLEM!! ANY ONE FROM CALIFORNIA??? redlinerick86 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 11-15-2007 01:39 PM
I Need Help Asap!!! Have To Pass Smog!! mcerwing General Ford Ranger Discussion 5 04-24-2006 08:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:21 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.