left me stranded - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.3L & 2.5L I4 Tech General discussion of 2.3L and 2.5L I4 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
left me stranded

ok so now i got two rangers dont have a pic of the other one yet but its coming, but i pickedthis truck up for 800 bucks it wouldnt start. well i knew what was wrong with it it had sat for a whole year and had old gas in it, so i put new plugs and battery and it fired right up. but after a while it did it again so this time plugs,and fuel filter. ran good but it is doing it still doesnt start sometimes. it rolls over really slow and when it does start it misses while idling just a hair. so guys help me out i dont know what to do. this is what i do know......

fuel pump runs
its not fludding because i cant smell gas
already cleaned mass air
and plug wires dont spark or arch
Reply With Quote
  #2  
Old 07-22-2008
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Check the battery voltage before and after starting it.
Should have ~12.x volts before starting and 13.8 to 14.3 volts AFTER starting it.

If not, get your alternator tested.

I think it's been running off the new battery, which is now going dead.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-22-2008
Seahawk's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sheboygan County, WI
Posts: 376
^^yeah that is a possibility, if you kept trying to start it your battery could be weak.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-22-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
How 'bout a lil more info about the truck, so we know what system we're working with. Year? Engine?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
ya sorry it is a 94 with 2.3 2 wd. and the wierd thing is if it sets all night it will start right up, or right after i turn it off but if i drive it for say ten minutes it wont start unless i give it gas, but like yesterday wouldnt start till i hooked some jumper cables on it and let it roll over alot.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-22-2008
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
Quote:
Originally Posted by ford danger View Post
ya sorry it is a 94 with 2.3 2 wd. and the wierd thing is if it sets all night it will start right up, or right after i turn it off but if i drive it for say ten minutes it wont start unless i give it gas, but like yesterday wouldnt start till i hooked some jumper cables on it and let it roll over alot.
Scan for codes, but it looks like you have done a royal job screwing it up by doing things like removing the cats.......
Reply With Quote
  #7  
Old 07-22-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
Sounds like a voltage problem. Check cables, connections and the alternator.
Also, before starting it, try this. Turn the key on to full run position, when all the lights come on, count to three, turn it off, back on, count to three, then start it. See if that helps it start. That'll prime the system.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-22-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
First off, Bob, this is his '94 he just got, not the '93 with no cats. Second off, why you gotta be a dick? That truck won't have any problems with no cats, except a little less on the low end grunt.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-22-2008
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
Quote:
Originally Posted by Johnbaum13 View Post
First off, Bob, this is his '94 he just got, not the '93 with no cats. Second off, why you gotta be a dick? That truck won't have any problems with no cats, except a little less on the low end grunt.
Do you have any idea what the PCM does running without cats?

Quote:
My wife made me promise not to modify the truck till warranty was up, so it stayed stock for 1 1/2 years.
Good thing your wife has the intelligence in your family!!

Last edited by Takeda; 07-22-2008 at 09:12 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
sory dont know what you mean by pcm but im going out to work on it in a few minutes it will probably start right up as ussual in the morn but before i go what do you think i should look for and check and thanks alot guys your alot of help
Reply With Quote
  #11  
Old 07-22-2008
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: OHIO
Posts: 14
Let us know my truck is acting wierd, and not starting.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
ok guys sure enough i went out to start it and no joke started perfect, i let it run for about five minutes and shut it off. i checked the oil, looked at the motor for about ten minutes and turned the ke again and nothin it will roll over but wont start. yyyyyyyyyyyyyyyyyy??????????????
Reply With Quote
  #13  
Old 07-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
the fuel relay switch that was it i think. i didnt realize it at first because the pump was working but it wouldnt reset itself after driving a while, if it happens anymore ill let you guys know thanks for all the help..
Reply With Quote
  #14  
Old 07-22-2008
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
did you replace the cap and rotor? plug wires?
Reply With Quote
  #15  
Old 08-24-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
does my truck have a cap and rotor aince its the 2.3 four cyl, and if i does where
Reply With Quote
  #16  
Old 08-24-2008
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Quote:
Originally Posted by ford danger View Post
does my truck have a cap and rotor aince its the 2.3 four cyl, and if i does where
I believe it does. Just follow the plug wires to the cap.

Change those out. Could be a bad wire.
Reply With Quote
  #17  
Old 08-24-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
i already changed the wires and plugs and the wires go to the coil packs its got two of them, is the cap and rotor under the coils
Reply With Quote
  #18  
Old 08-24-2008
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
Yhea, I don't know if how many miles you got on it or when your last tune up was but I would do a full tune up on it. Plugs, wires, cap, rotor, clean/ replace air filter, & the change fuel filter. I know your geting fuel and air so it's prolly a spark issue, but it would also be nice to have everything takin care of so you don't have to worry about it later.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-24-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
i changed the , fuel filter,air filter,plugs, wires, cleaned mass air, checked egr, changed pcv valve, and still misses at idle it sat for a year before i bought it so i dont know i just looked at my haynes manual and it has nothing to say about tthe cap and rotor on a 2.3
Reply With Quote
  #20  
Old 08-24-2008
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
Ok when your plug wires come off the engine where do they go? They should go to the cap. Where all four plug wires come together. this should have two metal clips holding in on, pop the clips and pull it off look inside of it and see if the little metal **** inside look worn also the metal piece on the rotor that sits inside the cap make sure nothing looks worn. Also you said you replaced the wires. Did you replace the wire coming off the coil as well? This would be a real short wire coming off a black round thing and going the center of the cap.


wuz looking for a pic for ya and found this it may help out http://auto.howstuffworks.com/ignition-system4.htm

on this one look to the pics on the right of the screen it is a four cyl. cap and rotor

http://en.wikipedia.org/wiki/Distributor
Reply With Quote
  #21  
Old 08-24-2008
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
Here's the pic I wuz looking for

Name:  helprngr1.gif
Views: 1
Size:  85.5 KB

I went back to look at the pic and realized at the bottom it says
Quote:
Fig. 2: 2.3L, 2.5L Engines Distributorless ignition
So No I gess you dont have a a cap or rotor.

Last edited by pace51; 08-24-2008 at 11:13 AM. Reason: I'm a jackass!
Reply With Quote
  #22  
Old 08-24-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
thats awsome man sorry i had to step out for a second, so do you think its my coils that are making it miss or the idle control valve
Reply With Quote
  #23  
Old 08-24-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Quote:
Originally Posted by ford danger View Post
thats awsome man sorry i had to step out for a second, so do you think its my coils that are making it miss or the idle control valve
Neither.
I think that after sitting for a year , you have a couple valve springs that were compressed and are now too weak to close the valves.
Another issue would be that any moisture that may have been in the fuel lines has rusted the inside of them , the rust particles have now worked their way to the injectors and partially plugged them.
And , No , changing the fuel filter again won't solve that problem . You'll have to remove the injectors and have them cleaned.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help, Stranded, ASAP, 4wd/abs light RudemAn85 Drivetrain Tech 8 01-08-2010 05:47 AM
left me stranded in the woods marcua56 2.9L & 3.0L V6 Tech 7 09-22-2009 02:53 PM
Help! 05 FX4 Left Me Stranded, Won't Start!! 05RangerXLT General Ford Ranger Discussion 15 09-15-2009 11:19 PM
New fun... no left blinkers, no left tail, no dome lights, and no 4wd... what now? rngprerunner General Technical & Electrical 19 06-04-2009 09:56 PM
Ranger left me stranded. Clutch problem. Goneracin Drivetrain Tech 19 09-19-2008 09:45 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.