Help! 05 FX4 Left Me Stranded, Won't Start!! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-08-2009
05RangerXLT's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,287
Help! 05 FX4 Left Me Stranded, Won't Start!!

I left my office to get lunch, truck was fine. Pulled up at Burger King, got out and went in to get some food. Came back out put the key in, and nothing. Just clicking/buzzing noises from the passenger kick panel junction box. When I turn the key nothing happens, no chime, nothing. When I try to roll up the windows, it barely moves a centimeter and then starts buzzing at the kick panel. Battery volts are fine, checked it with a multimeter. So it has to be something at that box. I left it at Burger King and had someone pick me up. Anyone have any ideas!!??

EDIT*** When I say the battery volts are fine, I mean that when checked with a multimeter it reads 12.something volts. Could the batter still be bad?

Last edited by 05RangerXLT; 09-08-2009 at 11:55 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-08-2009
bugz1racing's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Illinois
Posts: 1,280
Did you try cleaning the terminals and hooking the battery back up?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-08-2009
01_ranger_4x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Muskegon, Michigan
Posts: 3,585
Quote:
Originally Posted by bugz1racing View Post
Did you try cleaning the terminals and hooking the battery back up?
X2. clean the terminals. id bet thats your issue. if thats not it check all your electrical connections
Reply With Quote
  #4  
Old 09-08-2009
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Beaumont, CA
Posts: 632
dirty terminals IMO
Reply With Quote
  #5  
Old 09-08-2009
05RangerXLT's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,287
Battery was bad. The voltage checked out fine, and the green ball was showing in the clear glass, however, the battery was still bad. I took it out and went up to Advanced Auto and had it checked. I replaced it and it runs fine. Just goes to show you those little indicators mean nothing! I hope this battery lasts more than 4-5 years.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-08-2009
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
5-7 years is usually the standard for batteries. Motorcraft batteries are usually pretty good though, depends on the use. I would wonder if something is draining on it.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-08-2009
04blackedge's Avatar
RF Veteran
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Quote:
Originally Posted by 05RangerXLT View Post
Battery was bad. The voltage checked out fine, and the green ball was showing in the clear glass, however, the battery was still bad. I took it out and went up to Advanced Auto and had it checked. I replaced it and it runs fine. Just goes to show you those little indicators mean nothing! I hope this battery lasts more than 4-5 years.
I was just about to say that. Mine did the exact same thing, worked great one minute then the next it was totally dead.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-08-2009
ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Imperial Beach, CA
Posts: 4,502
it can have the volts but if it dont have any amps behind it it wont start. Something like that. I was reading up on it, i still have my stock battery from 03
Reply With Quote
  #9  
Old 09-08-2009
rangerboy101's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Winchester, Va
Posts: 8,187
I still have my stock battery from September of 01.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-08-2009
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Beaumont, CA
Posts: 632
I pulled the original battery out of my 05 and replaced it with an Optima. I think my efan wouldve killed it. Ive drained batteries and they couldnt hold a full charge after that, deep cycle optima solved that :)
Reply With Quote
  #11  
Old 09-08-2009
MothMan999's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chantilly, VA
Posts: 858
My battery just took a dump in my 04 i replaced it with a yellow top i hope it does better.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-08-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
I think it's 14Volts.

Get an Optima!!!!
Reply With Quote
  #13  
Old 09-09-2009
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Las Vegas, NV
Posts: 161
Average battery life in vegas is about 27 months. It's rediculous.

Interstate Megatron II's kick Optima's ***!
Reply With Quote
  #14  
Old 09-09-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by dangerfish View Post
Average battery life in vegas is about 27 months. It's rediculous.

Interstate Megatron II's kick Optima's ***!


Never heard of Interstate Megatron II's. Sounds cartoonish.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-11-2009
FullThrottle02's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2008
Location: McHenry,IL
Posts: 586
Interstate Megatrons are great batteries. You need amperage to start your truck not voltage.
Reply With Quote
  #16  
Old 09-15-2009
93rangerXLT4x4's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Salmon Arm BC
Posts: 959
never had a problem with my battery, but when i had my 89 sundance i knew the tranny was going, but i drove across the street from work to the grocery store, parked it, went in got food and came back out fired up the car and nothing.... damn blown tranny... sat there ate food waited for it to cool down, still wouldnt move... okie dokie then.. grabbed the crap i needed for work and walked.

my starter in my ranger did a similiar thing, one time it would be good, drive to town or something park it and go into a store come out damn thing wouldnt start.. one day i had to beat on the starter and it still didnt work so i had to bomb start it in a flat parking lot... was not fun!!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very weird! Won't start, won't shut off, flashing exterior lights fletcher969 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 01-14-2013 06:26 PM
Help, Stranded, ASAP, 4wd/abs light RudemAn85 Drivetrain Tech 8 01-08-2010 05:47 AM
left me stranded in the woods marcua56 2.9L & 3.0L V6 Tech 7 09-22-2009 02:53 PM
Ranger left me stranded. Clutch problem. Goneracin Drivetrain Tech 19 09-19-2008 09:45 PM
left me stranded ford danger 2.3L & 2.5L I4 Tech 22 08-24-2008 05:59 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:18 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.