Ultra-Gauge Support/Ordering Thread - Page 2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Audio & Video Tech General discussion of audio and video for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #26  
Old 01-26-2011
dixie_boysles's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: NC
Posts: 3,778
yeah it is, i think that the UG is the perfect size!
Reply With Quote
  #27  
Old 01-26-2011
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
I love the size. Perfectly readable, but not distracting
Reply With Quote
  #28  
Old 01-26-2011
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
mine should be in today or tomorrow. i ordered it friday and the notice said it was shipping out monday.
Reply With Quote
  #29  
Old 01-26-2011
dixie_boysles's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: NC
Posts: 3,778
sweet!
Reply With Quote
  #30  
Old 01-26-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
mine supposedly shipped today
Reply With Quote
  #31  
Old 01-26-2011
Taylor's Avatar
Ive been dubbed....an old volk
iTrader: (18)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Nashville, NC
Posts: 7,110
Quote:
Originally Posted by TrePaul86 View Post
Wirelessly posted (Droid X)

Wrong thread bud.

This is an Ultra-Gauge thread.... Not a ScanGauge thread.
oops. My bad. I meant ultra gauge.

so scott?
Reply With Quote
  #32  
Old 01-31-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
i got mine. still got to calibrate for mpg's and all that, pretty cool as is though.
got to say, the $9 rebate right now is tough to get haha you have to take a test on the thing.

"According to the above, when can the mounting position be adjusted by grasping UltraGauge versus grasping the neck of the mount?"

the answer is for fine ball swivel movements, by the way. it's like they want to make sure you know how to use it or you can't get the rebate. oh well. mounted pics soon.

ALSO: if you buy this with the rebate, when you put the gauge in the first time, or whenever, just be sure to do this and write down the number, you need it for the rebate:

http://www.ultra-gauge.com/ultragaug...ctory_test.htm


Last edited by SteelDirigible; 01-31-2011 at 08:36 PM.
Reply With Quote
  #33  
Old 01-31-2011
t5cents's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Nov 2008
Location: Eureka, CA
Posts: 1,521
i have a problem on mine. i have had it for a couple of months and my fuel level has always been off. sounds like i need to do something like trevor is talking about but im not sure. i have a 18 gal tank...and i have put in like 18.2 before when i was like about to run out, literally. but i think the 1998's dont have the speed sensor go through the obd2 or something because it cant read my speed or any of my MPG stuff. im assuming because it needs to read the speed to calculate distance traveled/fuel used. but any way i just use the fuel used and fuel level and can kinda calculate it manually by my trip meter and fuel used. but i usually fill up (like put in 17-18 gals) and the UG still says i have like 2 gals left or so. any one know how to fix it. i think it reads how much fuel has traveled through the injectors since it cant seem to directly read the fuel level with out you telling it how much you have put in. but im not sure on the whole injector thing so dont quote me on that. thanks
Reply With Quote
  #34  
Old 02-04-2011
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
Who deleted the threads over on rps?

SteelDirigible:

Thanks for the heads up on that monster code.
Reply With Quote
  #35  
Old 02-04-2011
dixie_boysles's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: NC
Posts: 3,778
bump
Reply With Quote
  #36  
Old 02-04-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
Quote:
Originally Posted by Blhde View Post
Who deleted the threads over on rps?

SteelDirigible:

Thanks for the heads up on that monster code.
well... i was wrong about scott NOT sharing with RPS.... it's in the A/V section and since I copied it word for word I had a mod delete my thread. his thread is in the a/v section. i'm such a n00b...
Reply With Quote
  #37  
Old 02-04-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
Quote:
Originally Posted by TrePaul86 View Post
I'll be waiting on that mount..
the wait is over.... basically i took the included mount, pulled the swivel part off the flexible mount (the trick to getting it off is to pull really hard)

Name:  DSC_0010-2.jpg
Views: 21
Size:  50.8 KB

Then I cut the bottom square section off, because it stuck a little too far out, and used 3M outdoor tape (which I used on an emblem that hasn't budged. really strong stuff)

and just stuck that part right to my dash.

Name:  DSC_0021.jpg
Views: 19
Size:  54.6 KB

So you'll notice I still have the swivel adjustment, it's not mounted in my windshield, and it's not blocking anything.
In the pics, it appears the shifter partially blocks the view. True, but this is only in park, and even then it's not bad. I have full access to the rear buttons, and ran the cable behind the radio bezel and down.

Name:  DSC_0020.jpg
Views: 20
Size:  72.7 KB

Name:  DSC_0018.jpg
Views: 21
Size:  71.8 KB

I still need to calibrate the mileage though and DANGIT i forgot to get the factory code for the rebate.... oh well guess that means I get another trip out to the truck.
Reply With Quote
  #38  
Old 02-04-2011
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
How easily can you read it from a "normal driving position"?

I'm not sure how long that tape will stay sticky

Looks great though
Reply With Quote
  #39  
Old 02-04-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
it's real easy to read.

and i've had that tape holding an emblem for almost a year with not trouble, granted a metal surface is much easier to stick to and i used more, but it's made to last. anyway i think its better than trying to make holes in my dash. i have plenty of tape left if it falls, so i'll just stick it back again.

http://www.scotchbrand.com/wps/porta...glBBM9D4MMLWbl
Reply With Quote
  #40  
Old 02-10-2011
TrePaul86's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gresham, OR
Posts: 1,369
For those wanting a blue UG, here's what I came up with:

Name:  2011-02-10_13-54-01_450.jpg
Views: 19
Size:  53.8 KB

The rectangle needed to be cut is 7.5mmx3.9mm. I bought some transparent blue film off eBay for $5/shipped and put this together in about 45 mins (including removal of the UG from the truck and install back in the truck). Really easy, now it matches my blue LED interior much better!
Reply With Quote
  #41  
Old 02-10-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
mine fell off, by the way... have to use something else to stick it on there...
Reply With Quote
  #42  
Old 02-14-2011
Briggslite's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2008
Location: St. Paul, MN
Posts: 70
This looks sweet but how accurate are the mpg calculations?
Reply With Quote
  #43  
Old 02-14-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
it was fairly close to what i expected, even without calibrating, i still haven't calibrated mine though. ignore my pictures where it says 6.1 mpg's though, i totally screwed up the calibration. it was pretty close for a while to what i thought it should be.
Reply With Quote
  #44  
Old 02-14-2011
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: port crane, new york
Posts: 218
looks really sweet i will be getting one prob when i get my tax money back sweet stuff. one question tho could you take this out and put it in somone elses car or truck to read codes for them?
Reply With Quote
  #45  
Old 02-14-2011
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
yes they are interchangeable from car to car as long as you have OBD2
Reply With Quote
  #46  
Old 02-14-2011
TrePaul86's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gresham, OR
Posts: 1,369
Quote:
Originally Posted by Briggslite View Post
This looks sweet but how accurate are the mpg calculations?
Mines spot on. It's calibrated for MPH and MPG. Used my GPS to set my calibration for a distance on MPH (matched how far I had gone with a GPS to a tenth of a mile to what my computer registered). Then for the MPG you calibrate how many gallons you put in at the pump on a fill up or something vs. how many gallons the computer thinks you used. Mines set for a 16.75gal tank, because I've NEVER put in any more than that and that's on dead empty. It really won't matter how big you set your tank as long as you never use more than the max you set the tank size at.
Reply With Quote
  #47  
Old 02-14-2011
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
Quote:
Originally Posted by TrePaul86 View Post
Mines spot on. It's calibrated for MPH and MPG. Used my GPS to set my calibration for a distance on MPH (matched how far I had gone with a GPS to a tenth of a mile to what my computer registered). Then for the MPG you calibrate how many gallons you put in at the pump on a fill up or something vs. how many gallons the computer thinks you used. Mines set for a 16.75gal tank, because I've NEVER put in any more than that and that's on dead empty. It really won't matter how big you set your tank as long as you never use more than the max you set the tank size at.
Do you really need to calibrate it? I just went to vehicle info and set it for 17 gallons
Reply With Quote
  #48  
Old 02-14-2011
TrePaul86's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gresham, OR
Posts: 1,369
Quote:
Originally Posted by SteelDirigible View Post
mine fell off, by the way... have to use something else to stick it on there...
If you want it there... I'd recommend drilling a hold in that location, and pushing it through the backside and using that nut that came with it to keep it from moving around to keep in pulled against that dash piece. That's really the only way you're gonna get that to stick. The dash pieces aren't smooth, so it's gonna take something really sticky to keep that on there; especially if you've ever used any kind of armor-all (sp?)
Reply With Quote
  #49  
Old 02-14-2011
TrePaul86's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gresham, OR
Posts: 1,369
Quote:
Originally Posted by 01RangerEdge View Post
Do you really need to calibrate it? I just went to vehicle info and set it for 17 gallons
Yeah, because the computer doesn't compute on the fly like the UG does, it takes an average. So in order to get an accurate MPG calculation, you need to do what I suggested above. Even if you go into it and used someone elses MPG factor, it won't work because every truck is going to use a different amount of fuel depending on mods.

Like I said, plug in the UG and fill up, go into the fuel menu and hit "fill up tank" or whatever it is. Then it'll start calculating how many gallons you've used since the fill up. An a few days go fill up again. Go into the calibration menu after you fill up and adjust how many gallons you added at the pump vs what the computer said you used (gallon wise) in that menu. Match those up and go back into the fuel menu and hit "tank full" (or whatever it says for the fill up feature). That will make sure you're set for how many gallons you're actually using on the fly and average wise.
Reply With Quote
  #50  
Old 02-14-2011
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
I didn't really think about it like that. Thanks for the tip
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My New Ultra-Gauge dixie_boysles Audio & Video Tech 94 04-28-2011 08:35 PM
Ultra gauge problem newfrank Audio & Video Tech 3 03-17-2011 01:49 PM
ultra gauge... cheaper then scangauge SVT01RANGER General Technical & Electrical 114 08-29-2010 11:38 AM
Ultra Gauge meets Air Freshener t5cents Interior Semi-Tech 21 08-28-2010 07:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:41 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.