HELP! 4 wheel drive is dead - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-16-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
Icon5 HELP! 4 wheel drive is dead

As the title states, my 4 wheel drive doesnt engage. no click when i flip the switch, nothing. recently i had a new slave cylinder put in at work due to pre-mature failure of the one installed 5k ago with my new clutch. we dropped the transmission and installed the new slave.

with that being said, now my 4x4 wont work, i've checked the fuses for the control modure and all the connections on the t-case... all seems to be well and fine. my question to you guys, is there another computer or control box that needs to be reset or something when you drop the tranny? or is there something else i need to look into?

i'm pretty sure this is an un-related problem... but my cruise control hasnt worked since then either, yet all the fuses and connections are in order as far as i can tell.

the truck is a 01 ranger edge with a 4.0, 5 spd and 4:10's if that helps any.
any help is greatly appreciated, thanks guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-16-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
For the 4wd, do the lights do their self test when you start the truck?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-16-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
I'm not sure. How does that effect it?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-16-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
All I can add to this thread is that there's nothing to 'reset'...you unplug harness, drop tcase, bolt tcase back up, plug back in and it's supposed to work.

I want to say this is all a coincidence.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-16-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
If they don't self check then the 4wd computer is not working. When mine went out it took out my switch with it.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-16-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
Actually no they don't. All the other ones light up though.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-16-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
It could be a fried computer or a bad switch. If you have a buddy with a 4wd Ranger try swapping with his switch and computer to see if it works. Check your fuses carfully because sometimes they will go bad but you cant see it. I have had a couple that looked fine but didn't pass power through them.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-16-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
Quote:
Originally Posted by Fx4wannabe01 View Post
All I can add to this thread is that there's nothing to 'reset'...you unplug harness, drop tcase, bolt tcase back up, plug back in and it's supposed to work.

I want to say this is all a coincidence.
that my 4 wheel drive decided to go out when doing trans work?

Quote:
Originally Posted by whippersnapper02 View Post
It could be a fried computer or a bad switch. If you have a buddy with a 4wd Ranger try swapping with his switch and computer to see if it works. Check your fuses carfully because sometimes they will go bad but you cant see it. I have had a couple that looked fine but didn't pass power through them.
where is the computer located for the 4x4?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-16-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by edgeman4.0 View Post
where is the computer located for the 4x4?
Passenger side kick panel. Ford left mine hanging when they changed it out.

P.S.- I'm not sure if any of its functions are routed though the GEM but I wouldn't think so since there is a separate computer for the 4wd. That would be a Bob question.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-16-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
ok, so i'm gonna dick with the truck tomorrow to try all this stuff out. if none of this works i'll take it back up there and tell them they broke it? (what i dont want to do.)

basically what i'm getting here is that since the lights on the cluster for the four wheel drive dont turn on when i start the truck, something is either wrong with the switch or the computer that controls the t-case? i dont really do any driveline work so i'm pretty noobish at it.
Reply With Quote
  #11  
Old 07-16-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Yeah with no self check then probably a fried 4wd computer. I think with a bad switch it would still flash the lights. Don't quote me on that though.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-17-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
ok, so the self check lights come on now. but still no engagement when i flip the switch. someone i talked to earlier said something about a shift motor cleaning? if the shift motor was bound up wouldnt i hear it trying to shift?

when i try to switch into 4x4 high you cant hear anything "click" like its supposed to.

switch maybe?
Reply With Quote
  #13  
Old 07-17-2009
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
i got 5 of them switches laying here at the house lol wanna make a road trip lol
Reply With Quote
  #14  
Old 07-17-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Motor cleaning

I would just get a new motor if that's what failed.
Reply With Quote
  #15  
Old 07-19-2009
north44's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 174
Had a somewhat similar problem with my truck a couple of years back - 4WD would engage/disengage intermittently when switch was activated/deactivated.

The problem was ultimatly traced to the wiring harness of the transfer case motor - a couple of the wires were frayed and causing an intermittent short and the motor could not activate/deactivate.

Hope this may help
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 3.0 4 wheel drive wheel bearings Prangy General Ford Ranger Discussion 0 12-08-2011 11:37 PM
2wd manual Drive Shaft Swap to a 4x4 Drive shaft Swap 2001fordranger Drivetrain Tech 6 03-05-2011 08:06 PM
2 wheel drive to 4 wheel drive fordoneguy New Ideas 5 01-12-2011 09:20 PM
Help Four Wheel drive not working. rangerbert General Ford Ranger Discussion 2 12-10-2010 05:56 PM
I lost 4 wheel drive and overdrive!!!!!! PLEASE HELP broke Drivetrain Tech 20 09-11-2009 03:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.