Strange cold start symptom, 2003 Edge 4.0 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-28-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: N. Billerica
Posts: 14
Strange cold start symptom, 2003 Edge 4.0

Hi guys. I have had my beast for about a month or so. Has 130k on it and the starter had a bearing noise when it would spin down so I figured I'd replace it b4 winter. The other day before I replaced it though, When it cranked it halted almost like timing was too far advanced or a low battery but then continued to crank and started fine. Like a hiccup, for lack of a better description. Battery is fairly new and tested good so I thought "yeah that old starter is outa' there". Well, it did the same thing yesterday with the new starter. Just wondering if anyone else has had a similar problem. It's only done it twice but I'm trying to avoid a kick in the ballistics from her some morning in winter. There will be enough other things that will do that for sure. Should I look at a possible timing issue? I figure the ecm should take care of all that but being this truck is new to me I'm putting it out there.
Thanks for any input/insight.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2015
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,601
Did the radio loose it's preset stations or did the clock need to be reset?

Could just be a bad connection, ground or positive, from battery to starter motor.

If not then it could be the Neutral safety switch(NSS) or clutch switch.
These prevent starter motor activation unless automatic is in Park or Neutral or unless clutch pedal is all the way down.
These are contact switches that can wear out.
And Ford column shifters are notorious for getting loose, this can cause intermittent contact for NSS on the transmission linkage

Key switch-------------NSS----------starter motor solenoid(the smaller wire on the starter)

Last edited by RonD; 10-29-2015 at 10:39 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: N. Billerica
Posts: 14
RonD Thanks for the good info. The radio never lost its memory or clock but I will check connections. Maybe it just wasn't long enough to lose the memory. I also tightened that shifter tube when i first bought it cause it was very loose but I'll check the NSS
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
strange noise only on cold start up Tys 4x4 FTW General Ford Ranger Discussion 48 01-06-2010 10:51 AM
Symptom: Redlining in neutral/clutch pushed in. No idle. Fx4wannabe01 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 23 06-19-2009 07:45 PM
Strange cold start issue. IN2 FX4 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 10-31-2008 01:07 PM
Strange "gurgle" noise when cold in 2nd SaucyTabasco Drivetrain Tech 3 01-29-2008 09:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:28 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.