LOOK! Car won't start thread! I did search, please help! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-08-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!

1998 xlt ranger stepside reg cab. 2.5L 4 cyl 5 speed, 2wd.

I was at the junkyard again today. Which I found 4 perfect chrome explorer wheels and tires that I got for 90 bucks. But anyway, I pulled my truck around to load the wheels and I shut it off. After I loaded them up, I went to start it again. It cranked for half a second then nothing. The dash lights up and stereo works so I know the battery is fine. It does not crank or click, just nothing at all other than the dash lighting up. I had my dad push me so I could pop start it and it worked and I got it home. It ran fine the whole way.

I recently changed the gauge cluster and the engine and clutch were done 6 months ago. But I have never had this problem before.

I am thinking it has something to do with the ignition system, starter, or maybe the clutch override switch. I think that is what that switch is called that activates when you press the clutch so the engine will start. That went bad in my first ranger and I had to jam the clutch pedal down to start it.

I searched and could not find this particular problem, but lots of other "car won't start" threads. I would appreciate any info you guys could give me.

Thanks

P.S Here is a picture of my 5th and current ranger with my new wheels and tires on it.
And the old rims that are for sale dirt cheap if anyone in the pittsburgh area is interested. Back tires 40 percent tread, front tires are junk, but I have two slightly bigger tires that will fit (40 percent tread), center caps included.
Attached Thumbnails
LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42071.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42121.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany4197.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42051.jpg  

Last edited by jayellcowen; 06-08-2011 at 07:04 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-08-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
https://www.ranger-forums.com/showth...=clutch+switch

That might be a start for you .
Also check and clean all ground connections in the engine compartment.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-08-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
Thanks for the info OTRtech. I checked all fuses and they are fine. Grounds are all cleaned up as well. Still nothing. I am defenitely leaning towards the clutch safety switch even though it has never acted up until today. Is there anyway to totally rule out the starter? It wasn't making any weird noises or anything and this is the first time the truck hasn't started like this.

Does anyone have any experience with clutch safety switch problems. Any info would be greatly appreciated. I need to fix this so I don't have to park on a hill to start my whip.

Thanks again.

First person to help me figure this out can have my old wheels and tires for free. Haha
Reply With Quote
  #4  
Old 06-08-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
oh and one more thing. Yesterday I changed out my lower driver side door hinge. (it was making popping noises). I had to remove that lower panel next to the ebrake pedal. Is is possible I damaged some off that wiring behind the kick panel? I am not sure what wiring is back there. Just a thought.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-08-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
To rule out the starter , make sure the truck is in neutral , and using a jumper cable hooked to the battery , connect across the stater solenoid. If it doesn't turn connect directly to the post on the starter.
Again MAKE SURE TRUCK IS IN NEUTRAL !
Reply With Quote
  #6  
Old 06-08-2011
hurley's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Has the truck been sitting for a while?
Reply With Quote
  #7  
Old 06-08-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
I drive it every day. It could might have something to do with the extreme heat and humidity we have had the last few days, especially today. It was baking in the sun when it happened. Started it, shut it off after about 30 seconds of driving. Tried to start it again 3 minutes later and it turned over for a second and then nothing. It's like something died mid start. After that, no cranks, no clicks, but everything else appears fine. The starter is fried or its just not engaging for some reason.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-08-2011
hurley's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
I was gonna say if it was sitting for a while to try and tap the starter with a hammer while someone turned the key. Sometimes when a vehicle sits the starter will rust inside and need to be freed up.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-09-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
anyone else. I can't figure this one out
Reply With Quote
  #10  
Old 06-09-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
my starter has the solenoid built in. i jumped it with someone turning the key and it did nothing but spark. I am guessing my starter/solenoid is bad. there goes another $150
Reply With Quote
  #11  
Old 06-09-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
pulled the starter and the small wire from the starter to the solenoid is corroded to nothing. definently the problem. now I am wondering if i can just replace that little jumper wire rather than doing the whole starter
Reply With Quote
  #12  
Old 06-10-2011
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario, Canada
Posts: 27
Probably. Replace it and see what happens. One wire is cheaper than an entire starter assembly.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-10-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
So advance auto wanted $150 + $35 core charge for a remaned starter. So I go to ebay and fine a reputable auto electrical store and buy a brand new starter for $60 shipped. I took a few pics of my starter to show how bad its corroded and the wire that corroded to nothing. One pic of my sad ranger sitting idle till her new starter comes in. And a pic of my new starter via ebay. Tmw is my bday too. Happy bday to me. Hope its helps someone else in the future.

When I get the starter on monday and slap it in, ill let you know how it went.
Attached Thumbnails
LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42161.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42181.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-sany42191.jpg   LOOK! Car won't start thread! I did search, please help!-starter.jpg  
Reply With Quote
  #14  
Old 06-10-2011
Masteratarms93's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Goose Creek SC
Posts: 4,685
Holy god that starter looks awful!
Reply With Quote
  #15  
Old 06-10-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
Quote:
Originally Posted by Masteratarms93 View Post
Holy god that starter looks awful!

That's what 233,000 miles and 13 Pittsburgh winters will do. Starter is definitely original. Just a few more parts and I will have replaced everything on this truck. It's like a brand new 1998 Ranger
Reply With Quote
  #16  
Old 06-15-2011
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
changed the starter out and truck is running perfect now. It sounds like a brand new vehicle when you turn the key. sweet...

thanks for all the help
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very weird! Won't start, won't shut off, flashing exterior lights fletcher969 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 01-14-2013 06:26 PM
please tell me where my PCV is, Please (did search) uplandhunter General Technical & Electrical 16 02-07-2011 09:34 AM
Did the 37,555 plus Thread search first sarge 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 11-28-2010 12:24 PM
1994 won't start. please help. studio1 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 6 05-27-2008 12:36 AM
First thread, I really did try to search RedRangerofDanger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 15 05-19-2007 12:25 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:18 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.