check engine light but this 1's new - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-12-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
Icon9 check engine light but this 1's new

Ok i give up. engine light came on no big deal it seems to happen to all rangers.So I took it to advance auto and they pulled the code and tell me that it reads multi-cylinder misfire.?????? $$$$$$ ??????.Now this is a 96 ranger 4cyl. auto . So I have changed the plugs wires 2 coils pcv valve checked the egr valve. Now I ask for all your help please
Reply With Quote
  #2  
Old 07-12-2007
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
are your wires on correctly?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-12-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
yes.but the light was on before the wire change.By the way the truck runs ok but hesitates some times when leaving the light.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-12-2007
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
clear the codes and drive it for a while . if it comes back on then have the codes pulled again.

did you notice any change after doing the tune up?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-13-2007
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Has the timimg belt ever been changed?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-13-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
I did clear the codes and it comes back on in about a week.As for as the timing belt I do not think that has been changed.But that is coming soon because it has 96k on it
Reply With Quote
  #7  
Old 07-14-2007
malydeen's Avatar
Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Minneapolis, MN
Posts: 632
I have the same exact problem with my mom's 1997 Saturn SL2. I have done all the same stuff that you have and i have adjusted the timing and it doesn't seem to do anything.

Maybe is a conspiracy by the auto makers to get you to spend more money on your vehicle...... ;-)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
maybe...or now we know what happed to the left over part's to the ford ranger ??????????????
Reply With Quote
  #9  
Old 07-14-2007
Danny818's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Santa Maria, CA
Posts: 288
i would say check spark plugs. For some reason my truck came out of the factory with the wrong size gaps on the driver's side. Like you said, my truck also hesitated. Check plugs and gaps.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-15-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
I just put new autolite plugs in and checked the gap on the them before each hole. but thank's.
Reply With Quote
  #11  
Old 07-15-2007
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
o2's are only good for about 80k or so. After that the are not as sensitive/efficient.

Its a good idea to change them the same time you do plugs.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-15-2007
Rockledge's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by 04 EDGE
clear the codes and drive it for a while . if it comes back on then have the codes pulled again.
Right, and this time get the code number(s) yourself and post them.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-15-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
Thank's I was going to get the 02's tomorrow . That's been in my head since this crap started.but keep coming up with idea's. Because another idea had something to do with a match.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-16-2007
Rockledge's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 479
FWIW, the odds of a failing 02 sensor causing a misfire are pretty much nil.
Reply With Quote
  #15  
Old 07-16-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: deltona,Fl.
Posts: 11
I know but I need them anyway. But I think I'm going to look at the timing belt it seem like a good idea.Or until some one says they had the seam problem and fixed it.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ranger: engine wont turn over, has power, and no check engine light sprx26 General Technical & Electrical 1 03-19-2014 12:07 PM
o/d light, check engine light and rough idle wtf man 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 02-23-2014 01:39 PM
problem with engine and check engine light warner.325 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 12-09-2009 04:48 AM
Check Engine Light on, but truck runs fine.. RangerJoe981 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 08-25-2009 10:54 PM
spedometer out + ABS light + check engine light joey v General Technical & Electrical 13 06-17-2008 08:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:26 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.