5.0L plans - Page 34 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


8-Cylinder Tech If you are one of the few with a V8 engine in your Ranger, or if you dream of a Ranger with a V8 engine, this is the sub-forum for you.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #826  
Old 09-21-2010
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Good luck with the tps. When you crank it after it sits for a little while, does it take more than one turn of the key or does it usually just fire up? If it was losing fuel pressure it would probably take more than one turn of the key because the fuel pump wouldnt have pumped enough fuel to the inectors yet. Fords have a preset to pump for 1 second everytime you turn the key on.
Reply With Quote
  #827  
Old 09-21-2010
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Las Vegas, NV
Posts: 5
Which oxgen sensors are you talking about, the front or the rear set? The rear set have 100% nothing to do with how your engine runs. They're only there to monitor the performance of the catalytic converters for OBDII.

From personal experience, I would suggest only getting a TPS sensor from Ford and not the zone.
Reply With Quote
  #828  
Old 09-21-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
Quote:
Originally Posted by JRacer View Post
Good luck with the tps. When you crank it after it sits for a little while, does it take more than one turn of the key or does it usually just fire up? If it was losing fuel pressure it would probably take more than one turn of the key because the fuel pump wouldnt have pumped enough fuel to the inectors yet. Fords have a preset to pump for 1 second everytime you turn the key on.
Nope starts up first turn of the key everytime.

Quote:
Originally Posted by Spoolin Ranger View Post
Which oxgen sensors are you talking about, the front or the rear set? The rear set have 100% nothing to do with how your engine runs. They're only there to monitor the performance of the catalytic converters for OBDII.

From personal experience, I would suggest only getting a TPS sensor from Ford and not the zone.
I know. I only have Front o2's.
Reply With Quote
  #829  
Old 09-21-2010
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,773
Sorry to hear you are having so many little problems.

How are the headers working out, did you determine why they are hitting ?

ltr,
Reply With Quote
  #830  
Old 09-21-2010
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Quote:
Originally Posted by mlw20lu View Post
Nope starts up first turn of the key everytime.
Well then i guess you can rule out the leaky injector. Unless a slow slow leak can cause that many codes to be thrown, which is very unlikely in my eyes.
Reply With Quote
  #831  
Old 09-22-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
well didnt get around to getting a TPS yesterday, had to hurry home then leave. try again today.

headers seem fine for now.

glad i can rule out leaky injector.
Reply With Quote
  #832  
Old 09-22-2010
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
News on the tps?
Reply With Quote
  #833  
Old 09-23-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
tps is blocked by ac condensor so its lil more to it that a simple swap. gay. Fridays project now.

Need coilover springs baadd. front end sagging a good 3-4 inches lower. went from cali style to rake. and i hate rake.

Is my odometer going to work when i get around to fixin the speedo?

more signs of the TPS being faulty. noticed lately sometimes wheil driving the rpm gauge will bounce a bit but very rarely.
Reply With Quote
  #834  
Old 09-23-2010
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by mlw20lu View Post
Is my odometer going to work when i get around to fixin the speedo?
The odometer is driven by the same motor that runs the speedo. If it worked before, then it will when you get the speedometer working again.


Quote:
Originally Posted by mlw20lu View Post
more signs of the TPS being faulty. noticed lately sometimes wheil driving the rpm gauge will bounce a bit but very rarely.
RPM does not in any way read from the TPS.
Reply With Quote
  #835  
Old 09-23-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
Bob,

thats what i figured about the ODO. and i wasnt sure on the tps and rpms but thanks for clearing that up!
Reply With Quote
  #836  
Old 09-23-2010
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
I'm so frickin ready for you to figure this bug out and get it running right. lol
Reply With Quote
  #837  
Old 09-24-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
today is going to be work day on truck. gettin off early and thats all thats on my mind.
Reply With Quote
  #838  
Old 09-24-2010
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
Quote:
Originally Posted by mlw20lu View Post
today is going to be work day on truck. gettin off early and thats all thats on my mind.
Sorry Mark, but if I were getting off early, the truck's the last thing I'd want on me or my mind...

But hey, Mal lives there erryday...opportunities 24/7! woot woot! Have a productive day on the truck man.
Reply With Quote
  #839  
Old 09-24-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
lol haha. unfortunately mal went outta town yest andwont be back till tonight. perfect opporitunity for me to fix this damn thing!! lol
Reply With Quote
  #840  
Old 09-24-2010
stephen.g.fiddes's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Tigard, OR/ Monmouth, OR
Posts: 847
You need to take some welcome home pics :D
Reply With Quote
  #841  
Old 09-24-2010
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
Only if the truck is done,if not,back to work!
Reply With Quote
  #842  
Old 09-24-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
WELL. replaced the TPS. still lopes a little bit at a stop but then adjusts itself. same when in park. Still wont start up without feathering the gas, However, drove it around and the CEL is staying off. so ill double check and see if theres any codes. so i guess thats good lol
Reply With Quote
  #843  
Old 09-24-2010
Topdog2007's Avatar
Level I Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2009
Location: Blairsville, Ga
Posts: 466
Wirelessly posted

I may have said this before......but I had to unhook my battery for a few minutes so my computer could reset when I replaced my MAF and TPS....because it ran the same until I did that....just a thought
Reply With Quote
  #844  
Old 09-24-2010
ranger4.0's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2009
Location: cambridge, ontario
Posts: 3,922
Quote:
Originally Posted by Topdog2007 View Post
Wirelessly posted

I may have said this before......but I had to unhook my battery for a few minutes so my computer could reset when I replaced my MAF and TPS....because it ran the same until I did that....just a thought
this makes sense. let the computer recalibrate to the new sensors
Reply With Quote
  #845  
Old 09-24-2010
korey89's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: South, FL
Posts: 4,672
Quote:
Originally Posted by Topdog2007 View Post
Wirelessly posted

I may have said this before......but I had to unhook my battery for a few minutes so my computer could reset when I replaced my MAF and TPS....because it ran the same until I did that....just a thought
Yeah +1

Unhook the neg terminal and then turn on your headlight switch for like 10 seconds, thats the fastest way to reset it. I did the TPS on my truck and it was idleing high until I did that.
Reply With Quote
  #846  
Old 09-24-2010
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Well that's good!! At least you can see the light at the end of the tunnell now. Just unhook the battery and test that out and hopefully tht will solve it all.
Congrats on pretty much being done with the swap. Pretty sick ranger!
Reply With Quote
  #847  
Old 09-25-2010
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
Feather it like bad iac? Cause when I broke the connector off mine with my shock cross bar it did the same thing to me. Only ran good once it warmed up a bit with some throttle.

Hopefully you can reset the comp and be good to go!
Reply With Quote
  #848  
Old 09-25-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
had the bttery unhoooked the hole time i was installing it. kno that trick. took away CEL just hopin it doesnt come back.
Reply With Quote
  #849  
Old 09-25-2010
ranger4.0's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2009
Location: cambridge, ontario
Posts: 3,922
i hope so too. i love this truck
Reply With Quote
  #850  
Old 09-25-2010
mlw20lu's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
AHHHH SOB. chagned the oil today. then drove it around the block and the CEL came on again! but it idled a hell of alot better and isnt as loud. gonna get the codes pulled today.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Plans for a sub box onthefly4wd Audio & Video Tech 15 04-09-2006 10:51 PM
What My Plans Are For The V8 Swap! EdGe_wannabe 8-Cylinder Tech 62 02-13-2006 07:00 PM
Change of plans solodos General Ford Ranger Discussion 37 07-14-2005 07:52 AM
Plans for toughening the 4x2 a bit n3elz New Ideas 60 03-26-2005 11:18 PM
New System Plans Skyjacker_44 Audio & Video Tech 4 09-15-2004 11:39 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:35 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.