My 5.0L swap attempt :) - Page 8 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


8-Cylinder Tech If you are one of the few with a V8 engine in your Ranger, or if you dream of a Ranger with a V8 engine, this is the sub-forum for you.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #176  
Old 08-17-2009
RangerNDog's Avatar
Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Harrisonburg, VA
Posts: 1,958
Almost done man. I can't wait to see it driving.
Reply With Quote
  #177  
Old 08-17-2009
04blackedge's Avatar
RF Veteran
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
I've been gone for 3 days and this still isn't done, what are you waiting on???
Reply With Quote
  #178  
Old 08-17-2009
mlw20lu's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
detailed finished pics... your my new reference for my swap since its the same set up- 4wd
Reply With Quote
  #179  
Old 08-17-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
waiting on an efan. and i ordered the wrong adapter for the transmission. i need the 5 inch and i got the 9 inch :( oh well, ill just return the other one and wait on this one to come in... trs gave me the wrong information on measuring for the adapter.
Reply With Quote
  #180  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
yeah I left it unplugged. And yeah I took the explorer harness power wires and used them, and whatever else I needed I spliced in the Ranger wires.
Reply With Quote
  #181  
Old 08-17-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
You know....it's like my truck and andy's truck made sweet sweet love down by the fire place....and made your truck.


ROFL!!
Reply With Quote
  #182  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
lol.. well that means my baby hasnt been taking her pill...damn *****
Reply With Quote
  #183  
Old 08-17-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
OR DWB keeps forgetting to take it... plus shes been cheating on you with GO....
Reply With Quote
  #184  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
Damn...well I don't blame it one bit
Reply With Quote
  #185  
Old 08-17-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
I just bought the Taurus Efan and the adapter. Im about 95% done with the motor... All I have left is fan, wrap up the batt wiring harness, and get 2 new vac hoses and thats IT :) As for the transmission, thats a whole new story, wait on the adapter, take it down to a transmission shop, wait for them to finish then i can install it. ugh so much waiting :( Hopefully the truck will be running by next week, CANT WAIT!
Reply With Quote
  #186  
Old 08-17-2009
shadow905's Avatar
Member
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
so youre coming down to do mine next right?
Reply With Quote
  #187  
Old 08-17-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
HA, you get all the parts needed to do the swap and ill be in texas to help in december... deal?
Reply With Quote
  #188  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
making good progress, nice work! Hopefully you dont hit any crappy electrical gremlins like me
Reply With Quote
  #189  
Old 08-17-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
Quote:
Originally Posted by INT3RC3PTOR View Post
making good progress, nice work! Hopefully you dont hit any crappy electrical gremlins like me
Im using my existing pats and keys so i shouldnt have the same problem as you
Reply With Quote
  #190  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
from your Ranger? or the Explorer the motor was from?
Reply With Quote
  #191  
Old 08-17-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
Im using all my ranger PATS and keys... Explorer computer... I will need it towed to ford for a pats/key reconfig!
Reply With Quote
  #192  
Old 08-17-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
I'm pretty sure that wont work though, thus the need for the PATS from the explorers. Its a different style, otherwise yeah I wouldnt have had a proble either heh


Quote:
Rewiring The PATS System:
Both the explorer and the ranger have a different style of PATS system, rewiring is necessary to fix this.
the explorer has PATS type B, under this system, the key sends a signal to the PATS transceiver, the transceiver then sends a signal to the PATS transponder (PATS module), and this then sends a signal to the PCM that tells it that its ok to run. For a type B system, if the PCM does not receive the ok to run signal from the PATS module, then it will still allow the motor to crank, but it will not send pulses to the injectors cutting all fuel.
Starting in 2001, the rangers began using the PATS type E system. The way that type E PATS is different is that it eliminates the PATS module (transponder) by integrating it into the PCM. Under a type E system, the coded keys send a signal to the PATS transceiver, the transceiver then takes the signal and sends it directly to the PCM where it checks to make sure that the key code is correct and then allows the motor to run. Under the type E system, if the PCM fails to detect the properly coded key, then it will do two things. First, it will not send pulses to the injectors to cut fuel to the motor. Secondly, the type E system has the starter solenoid grounded in the PCM, if it doesnt receive the proper signal it will not ground the starter solenoid which keeps the motor from cranking when the ignition is turned.
Obviously, because we are using the PCM from an explorer with a ranger body harness, when you do the swap he PCM will be looking for a signal from a module that doesnt exist. When you have the motor in the truck and you excitedly turn the key for the first time not only will it not crank (because the starter solenoid isnt grounded), but even once you do ground the solenoid and get it to crank, it wont fire because the injector arent firing.
To fix this, an Explorer PATS module must be wired into the truck. This will require a different transceiver and key because the two different PATS types use different transceivers and keys
Reply With Quote
  #193  
Old 08-18-2009
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Queen Creek, AZ
Posts: 57
Hey Chris,
Do you have a brother named steve?
Reply With Quote
  #194  
Old 08-18-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
No, i dont have a brother lol... And Andy, both the 99 explorer and 00 ranger used the B-Type Pats so im ok, I just need a tow down to the dealership...

Quote:
If you swap in the PATS from the Explorer, you'll be set. If you use your existing PATS (key's etc) you'll have to tow your Ranger to a Ford dealer to re-program PATS to synch EEC, PATS module, and Keys.
Quote:
The 1999-2001 Explorer PATS is 100% compatible with a 1999-2000 V6 Ranger. If the Explorer PATS module and keys are also transplanted to the Ranger, they should work immediately with the Explorer PCM. If the original Ranger PATS module and keys are reused with the Explorer PCM, a dealer would have to "introduce" the new parts to each other before the engine could start.
Quote:
Type B (1999-2000 Ranger & 1998-2001 Explorer): Under the type B system, the key sends a signal to the PATS transceiver, the transceiver then sends a signal to the PATS transponder (PATS module), and this then sends a signal to the PCM that tells it that its ok to run. For a type “B” system, if the PCM does not receive the “ok to run” signal from the PATS module, then it will still allow the motor to crank, but it will not send pulses to the injectors cutting all fuel.

Last edited by MudSlanger; 08-18-2009 at 07:22 AM.
Reply With Quote
  #195  
Old 08-18-2009
mlw20lu's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
yea ur lucky with pats..when i do mine im saying screw it and just getting the ecm reflashed to not include it... screw wiring lol
Reply With Quote
  #196  
Old 08-18-2009
05prerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Apison, TN
Posts: 483
Quote:
Originally Posted by MudSlanger View Post
waiting on an efan. and i ordered the wrong adapter for the transmission. i need the 5 inch and i got the 9 inch :( oh well, ill just return the other one and wait on this one to come in... trs gave me the wrong information on measuring for the adapter.
I was very much afraid of that...
I thought you needed the 5 inch one.
Reply With Quote
  #197  
Old 08-18-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
yea that measurement on TRS is full of crap. Totally wrong! I will try and contact someone and see about changing that. Cost me a little bit of money figuring out which adapter i need. oh well. And i wait lol
Reply With Quote
  #198  
Old 08-18-2009
MudSlanger's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
YUMMMMMY
Name:  100_0674.jpg
Views: 1
Size:  137.4 KB
Reply With Quote
  #199  
Old 08-18-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
WTF?? I went on a week vacation and its not running yet? You work to slow! JK. Nice work man.
Reply With Quote
  #200  
Old 08-18-2009
Ranger_Envy's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2009
Location: Newton, Ks
Posts: 845
Quote:
Originally Posted by MudSlanger View Post
YUMMMMMY
Never in my worst nightmares could I imagine doing a plug change with those headers.
That reminds me of the old LT1 dual cat headers.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Call me Int3rc3ptor_wannabe(project attempt to make shane's truck kinda cool, ver1.1) Fx4wannabe01 Snapshots 47 04-29-2008 01:25 AM
First bumper attempt.. 4LO 4.0 Fabrication & Tool Tech 22 11-26-2007 10:29 AM
My first attempt at wheel polishing wvcat Auto Detailing 101 11 09-11-2007 05:27 AM
My first fabrication attempt v. skidplate QWIKSNK Fabrication & Tool Tech 15 06-13-2006 02:14 PM
Spark plugs / Attempt to kill RF noise. VENTING!!! Grrrr. FireRanger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 32 11-15-2005 06:56 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:43 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.